Dps terminy - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 sie 2021, 9:29

Proszę o podpowiedz. termin wydania decyzji dot. odpłatności za DPS od otrzymania informacji z DPSu, że osoba skierowana została umieszczona z podaną datą umieszczenia.( dokument w ośrodku 2.08) Decyzja kierująca z dnia 8 lipca do pcpr-u.
Czekam za wywiadami ze świata w celu umów do dopłat.
czy mam czas na wydanie decyzji o odpłatności do 8.08 czy od daty wpływu pisma z DPS o umieszczeniu? czy 6.08. wszczynam postępowanie na czas dostarczenia wywiadów do alimentacji?
andzia2366
Praktykant
Od: 03 sie 2021, 9:17
Zajmuję się: wydawaniem decyzji

Napisano: 03 sie 2021, 11:37

Skoro ta osoba jest już umieszczona w DPS to powinna być już wydana decyzja odnośnie jej odpłatności. Dopóki nie zawrzesz umów z osobami zobowiązanymi do alimentacji o zastępczo tą kwotę ponosi Gmina.
Karola91
Stażysta
Od: 22 cze 2021, 12:29
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 03 sie 2021, 11:45

Dzięki za odpowiedz. Też tak uważam ale karzą mi czekać na zebranie wywiadów alimentacyjnych, bo przy podaniu rodzina powiedziała ze będą dopłacać 100%. DPS to sprawa dla mnie całkiem nowa. dlatego pytam jak z ewentualnym terminem na wydanie takiej decyzji itd.
andzia2366
Praktykant

Napisano: 03 sie 2021, 11:57

Ale odpłatność mieszkańca musisz ustalić wcześniej. Przy kierowaniu do DPS wydajesz także decyzję ustalającą odpłatność zgodnie z art. 59 ust.1. "Decyzję o skierowaniu do domu pomocy społecznej i decyzję ustalającą opłatę mieszkańca domu za jego pobyt w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy właściwej dla tej osoby w dniu jej kierowania do domu pomocy społecznej."
Karola91
Stażysta

Napisano: 03 sie 2021, 13:13

Tak, to wszystko wiem. tylko nie wiem dlaczego mam czekać na wywiady alimentacyjne i dopiero wydać decyzje o odpłatności. Myślę, że chodzi o cos ,,wewnętrzne'', żeby sprawdzić czy rodzina się nie wycofa z dopłacania do DPSu. i po prostu jak dla mnie było wszystko oczywiste tak teraz gubię się w tych terminach załatwienia i wydania decyzji, żeby zmieścić się w czasie.
wiem dziwne to wszystko ale..poprostu nie będę tego rozwijać co i jak:)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.
andzia2366
Praktykant

Napisano: 03 sie 2021, 13:38

Najważniejsze aby wydać decyzję osobie umieszczonej w DPS dot. jej odpłatności. A jeżeli boisz się, że rodzina się wycofa to zawsze jesteś zabezpieczona ustawą, więc jak odmówią podpisania umowy to wydajesz decyzję, więc i tak muszą płacić, jeżeli spełniają przesłanki uops.
Karola91
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x