przeniesienie do innego DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 sie 2021, 10:24

Witam, jak załatwić temat przeniesienia do innego DPS? Klient napisał prośbę, dostałam wszystkie stosowne dokumenty, co z decyzją? tamtą wygasić, zmienić? jak to robiliście?
takasobieja
Praktykant
Od: 17 mar 2020, 11:03
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 sie 2021, 12:27

takasobieja pisze:
16 sie 2021, 10:24
Witam, jak załatwić temat przeniesienia do innego DPS? Klient napisał prośbę, dostałam wszystkie stosowne dokumenty, co z decyzją? tamtą wygasić, zmienić? jak to robiliście?
Jak masz wszystkie kwity i są ok, trzeba zmienić decyzję o skierowaniu z dopiskiem, że do czasu umieszczenia we wskazanym dps pozostawić stronę w dps dotychczasowym. Może być w tym nowym lista oczekujących albo po decyzji umieszczającej dyrektor dps wyznaczy odległy termin przyjęcia.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45

Napisano: 16 sie 2021, 13:22

mógłbyś mi podesłać wzór?
takasobieja
Praktykant

Napisano: 16 sie 2021, 13:24

a tę decyzję dot umieszczenia w dotychczasowym dps tez zmieniam? że jest tam na czas dopóki nie zwolni się miejsce w innym? czy jej nie tykam?
takasobieja
Praktykant

Napisano: 16 sie 2021, 13:53

Osoba jest na nowych czy starych zasadach? Jeśli chodzi o decyzję o umieszczeniu w domu pomocy społecznej wydaje organ gminy prowadzącej dom pomocy społecznej lub starosta powiatu prowadzącego dom pomocy społecznej.
hek
Starszy referent

Napisano: 05 sty 2022, 17:53

Witam. Jeśli siostra miała skierowanie do DPS w którym czas oczekiwania to ok 6 lat, znalazłam dla niej inny DPS gdzie były wolne miejsca, niestety oddalony ode mnie o 75km. Kierownik mojego MOPS na pytanie czy możemy zostać wpisani na listę oczekujących do tego DPS bliżej mojego miejsca zamieszkania , odpowiedziała że nie. Że jak się jest w państwowym to nie można byc na liście oczekujących do innego DPS państwowego. Jak to jest? Bo dojazdy do siostry mnie przerażają już po 6 mcach pobytu siostry w DPS. 3h zajmuja mi odwiedziny z z 2h dojazdem. Czy jest jakiś przepis, ustawa, rozporządzenie opisujące możliwość przeniesienia do DPS i wpisaniu na listę oczekujących przebywając do tego czasu w innym DPS.

Proszę o pomoc... Jakiś punkt zaczepienia, aby kierownik MOPS na moje pismo nie odpisali nie można i koniec.
izabelka2000
Praktykant
Od: 05 sty 2022, 17:40
Zajmuję się: Jestem rodzicem i rodzeństwem osoby niepełnosprawnej. Chciałabym uzyskać. Informacje nt dps

Napisano: 10 sty 2022, 14:06

Jeżeli siostra nie jest ubezwłasnowolniona, to może złozyć pisemny wniosek do tego OPS z prośba o przeniesienie do wybranego ośrodka i podać kilka argumentów za przeniesieniem. Jeżeli Pani jest opiekunem prawnym bądź inna osoba, to ona powinna wnieść taki wniosek do OPS w imieniu zainteresowanej. Jeżeli Ośrodek wyda decyzję odmowną, to zawsze można się od decyzji odwołać. Pozdrawiam
Iza.dps
iza.dps
Praktykant
Od: 22 paź 2019, 13:27
Zajmuję się: Pracuje w DPS sekcja ds. DPS i OW

Napisano: 23 lut 2022, 10:45

takasobieja pisze:
16 sie 2021, 10:24
A kto załatwia kwestie odpłatności przy przeniesieniu osoby umieszczonej przed 2004 rokiem? Powiat który kieruje, czyli ten na którego terenie leży DPS z którego mieszkaniec się przenosi czy powiat, w którm mieszkaniec zamieszka?
makethejm
Praktykant
Od: 06 paź 2021, 13:07
Zajmuję się: AS

Napisano: 23 lut 2022, 13:45

Decyzje o odpłatnościach będzie już później wydawać powiat, tam gdzie zamieszka mieszkaniec.
hek
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x