Odpłatność za DPS gdy jest i zstępny, i wstępny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 sie 2021, 14:37

Dzień dobry,

to dość nietypowy problem, na który w internecie jak dotąd brak rozwiązania. :)

Mam w rodzinie taki problem - osoba X została skierowana do DPS. Posiada dzieci, wnuki oraz ciągle żyjących starych rodziców.

Dzieci wnioskują o zwolnienie z przyszłych opłat z uwagi na dysponowanie wyrokiem sądu (przemoc). Jak interpretuje się w tej sytuacji obciążenie opłatami rodziców? Ustawa mówi "zstępni przed wstępnymi". Rozumiem to tak, że jeśli jest jakikolwiek zstępny/zstępni, to ponosi/ponoszą całość brakujących kosztów, a wstępnymi się nikt nie zajmuje. Ale co w sytuacji, gdy zstępni są, ale zostaną zwolnieni z opłat? Czy OPS zwróci się o ponoszenie kosztów DPS do starych rodziców?
abu
Praktykant
Od: 16 sie 2021, 14:27
Zajmuję się: nie jestem pracownikiem PS

Napisano: 17 sie 2021, 10:39

Wczytałem się w ustawę i wyroki sądów. Wydaje mi się, że jednoznaczne jest, że kolejność zobowiązywania jest "schodkowa" - małżonek i zstępni, a dopiero na końcu wstępni. Co oznacza, że dopóki żyje małżonek lub przynajmniej dzieci, to nikt nie powinien się zajmować rodzicami pensjonariusza w tym kontekście.

Dodatkowo art. 103 ustawy mówi wprost, że jeśli dzieci zostaną zwolnione z opłaty, to nie może to powodować zwiększenia opłaty ustalonej od innych osób. Można z tego wyprowadzić tezę, że skoro od rodziców pensjonariusza nie ustali się opłaty, to tym bardziej nie powinno się ich obciążyć.

Pytanie tylko, po co OPS zamierza przeprowadzić wywiad środowiskowy z rodzicami, skoro w tej sytuacji jest to po prostu strata czasu. Są mocno tym zestresowani. Może OPS nie ma wiedzy o zstępnych, albo po prostu jedzie jakimś schematem?
abu
Praktykant

Napisano: 31 sie 2021, 10:34

Rodzice ponoszą odpłatność jeżeli nie ma zobowiązanych: małżonka i zstępnych.

Jako, że brak jest w ustawie o pomocy społecznej przepisu analogicznego zawartego w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym, a wskazującego, że krewni dalszym stopniem są zobowiązani do alimentacji jeżeli nie ma krewnych bliższych stopniem lub uzyskanie od nich alimentów nie jest możliwe lub napotyka na niedające się przezwyciężyć trudności - to postępowaniem o opłatę należy objąć wszystkich zstępnych - dzieci i wnuki (również niepełnoletnie). Nie ma żadnego przepisu wskazującego, że wnuki mogą ponosić opłatę dopiero jeżeli nie ma bliższych stopniem zstępnych - dzieci.
Takie jest moje zdanie - co do orzecznictwa to ciężko coś znaleźć.... Oczekuję na kilka orzeczeń w takich sprawach....
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 sie 2021, 10:36

No tak, tylko tutaj sytuacja jest inna, bo objęto jednocześnie postępowaniem zstępnych i wstępnych pensjonariusza DPS.
abu
Praktykant

Napisano: 02 wrz 2021, 10:50

Mam pytanie w związku ze zwolnieniem dzieci z obowiązku alimentacji rodzica w przypadku potwierdzonej przemocy wobec dzieci. Co w takiej sytuacji z wnukami, które nie doznały przemocy od dziadka? czy przechodzi na nie obowiązek alimentacji, jeśli mają własny dochód? :?:
DPS-EDO
Praktykant
Od: 10 kwie 2014, 11:03
Zajmuję się: pracownik socjalny DPS

Napisano: 02 wrz 2021, 11:10

DPS-EDO pisze:
02 wrz 2021, 10:50
Mam pytanie w związku ze zwolnieniem dzieci z obowiązku alimentacji rodzica w przypadku potwierdzonej przemocy wobec dzieci. Co w takiej sytuacji z wnukami, które nie doznały przemocy od dziadka? czy przechodzi na nie obowiązek alimentacji, jeśli mają własny dochód? :?:
Obowiązek opłacania DPS to nie obowiązek alimentacyjny....

Art. 64a UPS mówi o zwolnieniu z opłaty osób na szkodę których osoba w DPS dopuściła przestępstwa z użyciem przemocy i została za to skazana. Zwolnienie przysługuje również jeżeli to stwierdzone wyrokiem przestępstwo zostało popełnione na szkodę małoletniego rodzeństwa osoby zobowiązanej do ponoszenia opłaty lub jej rodzica.

Mając na względzie powyższe - przemoc ze strony osoby w DPS na szkodę rodzica nie jest przesłanką do zwolnienia wnuka z opłaty na podstawie art. 64a. Ale może być podstawą do zwolnienia z ważnych przyczyn na podstawie art. 64. Ale w tym zakresie decyzja jest uznaniowa.
kokoshaglava
Stażysta

Napisano: 02 wrz 2021, 11:18

Dzięki za odpowiedź
DPS-EDO
Praktykant
Od: 10 kwie 2014, 11:03
Zajmuję się: pracownik socjalny DPS

Napisano: 03 wrz 2021, 19:11

Teza, że zwolnienie na mocy art 64a nie obejmuje wnuków to BZDURA!!!. Dwa lata temu była nowelizacja ups. Art 64a mówi:
Art. 64a. Osobę obowiązaną do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej zwalnia się całkowicie z tej opłaty, na jej wniosek, pod warunkiem że przedstawi prawomocne orzeczenie sądu o pozbawieniu rodzica władzy rodzicielskiej nad tą osobą i oświadczy, że władza rodzicielska nie została przywróco-na albo prawomocne orzeczenie sądu o skazaniu za umyślne przestępstwo popełnione z użyciem przemocy na szkodę osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty, jej małoletniego rodzeństwa lub jej rodzica. Zwolnienia te obejmują zstępnych osoby zwolnionej z opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej

Kol.kokosghaglava: warto przeczytać ustawę, zanim zacznie się wprowadzać ludzi w błąd. Od tego zależą ludzkie losy, w tym wypadku ludzi już dotkniętych nieszczęściem.
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 03 wrz 2021, 21:00

obserwator pisze:
03 wrz 2021, 19:11

Kol.kokosghaglava: warto przeczytać ustawę, zanim zacznie się wprowadzać ludzi w błąd. Od tego zależą ludzkie losy, w tym wypadku ludzi już dotkniętych nieszczęściem.
Oczywiście masz rację. Popełniłem błąd. Dzięki za zwrócenie uwagi. Trochę się zagalopowałem. To wynik zmęczenia, a nie nieprzeczytania ustawy. Czasem nią już rzygam.
kokoshaglava
Stażysta

Napisano: 06 wrz 2021, 14:56

Powiedzcie mi czy dobrze liczę, bo już dostaję oczopląsu. Syn jest jedyną zobowiązaną osobą, jego dochód 6 osobowej rodziny wynosi 13500 zł. Gmina płaci za ojca w DPS 3890 zł. Odpłatność syna ustalam na całe 3890 zł, pozostaje rodzinie 9610 tj 1601,66 zł na osobę w rodzinie czyli więcej niż 300% z 528 zł? Pomocy pilne!
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x