zwolnienie z odpłatności za DPS matki - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 sie 2021, 9:25

Proszę o pomoc. Pan odwołał się od decyzji ustalającej jego odpłatność za DPS matki. Pan w odwołaniu napisał że odwołuje się i prosi o zwolnienie z odpłatności. SKO utrzymało decyzję w mocy jednak część dotyczącą zwolnienia z odpłatności przesyłają do rozpatrzenia przez OPS.
Pytanie moje co teraz muszę zrobić, czy od razu decyzja odmawiająca zwolnienia czy jeszcze jakieś postępowanie? Na podstawie wywiadu nie ustalono aby występowały żadne okoliczności z art. 64 ustawy o pomocy społecznej.
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 31 sie 2021, 11:38

Ja się jeszcze zastanawiam, czy jest może jakiś wyrok Sądu orzekający że można osobę zwolnić z odpłatności za DPS rodzica bez okoliczności z art. 64 i 64 a? Może komuś coś się odbiło o uszy, bo ostatnio w telewizji widziałam reportaż, że OPS zwolnił dziewczynę, chociaż wcześniej miała decyzję że musi płacić
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 01 wrz 2021, 20:06

W pierwszej kolejności dąży się do zawarcia umowy.
Michael
Stażysta
Od: 25 lip 2021, 16:29
Zajmuję się: Finanse

Napisano: 03 wrz 2021, 19:16

Przypomnę, że katalog w art 64 jest OTWARTY.
To znaczy, że nawet jeśli nie występują żadne okoliczności enumeratywnie wyliczone w art 64 - to zwolnić można (przecież tam mowa jest o uzasadnionych okolicznościach).

Co do tego, że jest to katalog OTWARTY, zaś wymienione w art 64 okoliczności mają charakter JEDYNIE PRZYKŁADOWY jest kilkadziesiąt orzeczeń.

A odrębną sprawą jest oczywiście to, czy w danej sprawie zwolnienie się należy - ale to już jest indywidualna kwestia, trudno się wypowiedzieć bo sprawy przecież nie znam. Natomiast NA PEWNO sytuacje typu zaburzenie więzi rodzinnych, zaniedbanie ze strony rodziców etc - trzeba i można brać pod uwagę. Podobnie jak to, że komuś się np. spalił dom (choć pożar nie jest wymieniony w art 64).

Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x