DPS - zmiana decyzji w związku ze zmianą kosztów pobytu
DPS - zmiana decyzji w związku ze zmianą kosztów pobytu
Witam, od lutego uległa zmianie wysokość kosztów utrzymania w DPS. Otrzymałam informację z DPS, że nie należy zmieniać decyzji gdyż, dochód mieszkańca nie uległ zmianie o 10% a oni sami będą po nowemu naliczać odpłatność.Pierwszy raz spotkałam się z taka interpretacją, do tej pory zawsze zmieniałam decyzję.
Re: DPS - zmiana decyzji w związku ze zmianą kosztów pobytu
Ja też zmieniam decyzję jak zmienia się średni koszt pobytu za dps.
Dobrze Wam napisali.Decyzję zmieniamy w przypadku zmiany dochodu mieszkańca(10%)
a jak w decyzji jest napisane jaki koszt będzie pokrywać gmina np. 2515,40zł a zmienił się koszt pobytu na 3100,00zł.... to tez nie zmieniamy??????
Jak pisałem. W decyzji nie piszemy o wysokości odpłatności gminy. Owszem jak zmienia się koszt to tylko w systemie wprowadzamy nowe dane.
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Jeśli w sentencji decyzji jest napisany całkowity koszt i część jaką pokrywa gmina, to raczej należy zmienić. Jeśli w sentencji była tylko opłata osoby umieszczonej to nie. POMOST pozwala zmienić wysokość opłaty gminy zarówno z decyzją zmieniającą, jak i bez niej - na planach wypłat.
Tomek
W Pomoście wszystko musi być poprawnie zrobione. Decyzja, którą dostaje do ręki klient nie może zawierać informacji o wysokości odpłatności gminy (zalecenia pokontrolne).
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
U Ciebie, ale w różnych Ośrodkach są różne praktyki i różne zalecenia różnych kontroli. Dlatego można i ze zmianą decyzji i bez, w zależności od praktyki w Ośrodku.t.franek pisze:W Pomoście wszystko musi być poprawnie zrobione. Decyzja, którą dostaje do ręki klient nie może zawierać informacji o wysokości odpłatności gminy (zalecenia pokontrolne).
pozdrawiam
Tomek
Decyzji w tym przypadku nie zmienia się są wytyczne kontroli. Na to bardzo zwracają uwagę zmieniamy tylko i wyłącznie jak przekracza dochód o 10%. Ja robię tak, że wysyłam informację ( zwykłe pismo) do DPS i daję księgowości w/m o zmianie opłaty ponoszonej przez gminę. W pomoście niestety trzeba zrobić decyzję. Klienta nie interesuje ile płaci gmina za niego w decyzji dla klienta piszemy tylko o jego odpłatności, dlatego też nie zmieniamy decyzji w tym przypadku bo o odpłatności gminy nic nie ma w tych decyzjach. Miałam kontrole w tym zakresie i jest ok
U nas jest tak jak pisze Tomek..... a gdy w decyzji mamy wpisane osoby do alimentacji to im tez wysylamy taka decyzje????
Oprócz DPS - zmiana decyzji w związku ze zmianą kosztów pobytu - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Wymeldowanie osoby przebywającej w zakładzie karnym
Schronienie w Fundacji
Usługi opiekuńcze odmowa??
odwiedzanie zasiłków stałych?
wznowienie postepowania
zasiłek stały- zawieszenie
Nieodebrany zasiłek - zgon petenta.
zwolnienie w KRUS
art.101 ust. 7 zwroty świadczeń- czy je robicie?
Zasiłek stały od kiedy uchylić?
alimenty
Dochód utracony w pomocy społecznej...
częściowe zwolnienie z odpłatości za DPS
zasiłek stały i niska emerytura
zasiłek stały z pomocy społecznej
zasiłek stały