Usługi opiekuńcze odmowa??

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Polaolala

Usługi opiekuńcze odmowa??

Post autor: Polaolala »

Witam,
bardzo proszę o pomoc. Otóz podopieczna zwróciła się o pomoc w formie usług opiekuńczych ale problem tkwi w tym, że je syn przebywa za granicą co napisała w podaniu kolejny syn z nią mieszka i pracuje a trzeci nie pracuje i też z nią mieszka ale nie może na niego liczyć. Czy mogę odmówić usług czy one muszą być? a jezeli nie to jakie artykuły
Wredniocha
Referent
Zajmuję się: Innymi
Kontakt:

Re: Usługi opiekuńcze odmowa??

Post autor: Wredniocha »

a jaki stan zdrowia Pani, a rozmowa z synami, a zakres jaki Pani oczekuje????
Gabrycha.A
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Gabrycha.A »

my nie dajemy jak dzieci mieszkają razem
Julia32
Referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Julia32 »

A jak osoba leżąca, ewidentnie wymaga pomocy, a syn np. alkoholik - to też nie dajecie? Moim zdaniem trzeba sytuację ocenić indywidualnie. Pracownik powinien stwierdzić potrzebę i ewentualnie ustalić zakres i liczbę godzin.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Gość

Post autor: Gość »

Dziekuję za odpowiedz. Syn pracuje wyjezdza w delegacje a drugi syn nie chce pomóc. Pani jest leżąca i wymaga pomocy. To ja chyba przyznam te usługi...Tylko bałam się tego, ze trzeci syn przebywa za granicą...
mika..

Post autor: mika.. »

kwestia czy ten syn co przebywa za granicą pomaga w jakikolwiek sposób matce? przesyła pieniądze, czy opłaca za nią rachunki?
Przecież wystarczy, że matka napisze,że nie prowadzi z nią wspólnego gospodarstwa domowego i żyje na własny rachunek to go nie liczysz. Co innego jak jej systematycznie pomaga bo możesz wliczyć to w dochody rodziny.
Wredniocha
Referent
Zajmuję się: Innymi
Kontakt:

Post autor: Wredniocha »

ja bym tego nie dochodziła bo może dochód tak wzrosnąć ze będzie płacić miliony monet za usługi. Pani ma własne dochody?? natomiast potrząsnąłbym synkiem który nie che pomagać. Rozumiem pielęgnacja , syna matka....jestem w stanie zrozumieć ale zakupy,posprzątanie.... nawet posiłek zrobić zrozumiem że może nie umieć. Co robi ten na miejscu? żyje z pieniedzy matki? pracuje? pije? niech sie wypowie na oświadczenie dlaczego olewa matkę.
olalalal

Post autor: olalalal »

Super jeszcze raz dziękuję. I to z tym oświadczeniem też jest dobre. No to w takim razie wiem już co zrobić. Tak matka ma własne dochody..ale wiem że jakieś niskie coś powyżej 600 zł.
ODPOWIEDZ