odwiedzanie zasiłków stałych?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
MarzenaKR

odwiedzanie zasiłków stałych?

Post autor: MarzenaKR »

Hej,

Mam do Was pytanie, czy mamy obowiązek odwiedzać raz w miesiącu osoby otrzymujące zasiłek stały. Co Ośrodek to inny styl pracy, a co o tym mówią przepisy? Nasza ustawa tego nie określa.
ja5

Re: odwiedzanie zasiłków stałych?

Post autor: ja5 »

określa... wywiad środowiskowy (aktualizacja) sporządza się nie rzadziej niż raz na 6 miesięcy... i raz na 6 miesięcy winnaś być u osoby pobierającej zasiłek stały... jeśli zmienia się sytuacja klienta w międyczasie to na nim ciązy obowiazek poinformowania ops
Marzena KR

Post autor: Marzena KR »

Aktualizacje określa, ale ja pytałam o odwiedzanie raz w miesiącu (obligatoryjnie).
Wredniocha
Referent
Zajmuję się: Innymi
Kontakt:

Post autor: Wredniocha »

Pewnie chodzi o częstsze odwiedziny. U nas prawie każdy stały korzysta z celówek ale jak nie a nie ma zgłoszeń to raz na pół roku.
nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Skąd to pytanie, kierownik wymyślił? :evil:
aja

Post autor: aja »

ale ustawa o pomocy społecznej w ogóle nie wspomina o odwiedzinach... odwiedzić to można koleżankę :P
Wredniocha
Referent
Kontakt:

chodzi pewnie o marnotrawienie środków, odwiedziny patrz monitoring środowiska
pracownikkk

Post autor: pracownikkk »

Witam. jeżeli widzisz dysfunkcje i mogące w związku z tym wystąpić zagrożenia to monitoruj w zależności od potrzeb nawet raz na tydzień.
Bo wiesz............ jakby co to wiesz czyja będzie wina?
12@

Post autor: 12@ »

Jeśli są dysfunkcje, zagrożenia itp., to można rzeczywiście częściej odwiedzać zasiłkobiorców stałych, natomiast duża część osób pobierających te świadczenia poczułaby się po prostu inwigilowana, gdyby prac. socjalny co miesiąc bez powodu je nachodził. Co 6 m-cy wystarczy.
Marzena KR

Post autor: Marzena KR »

Takie same argument przedstawiliśmy kierownikowi, że środowiska, gdzie "coś się dzieje" odwiedzamy częściej, ale w większości zasiłków stałych nic się nie dzieje. Niestety, ostatnie zdanie ma kierownik i będziemy obowiązkowo raz w miesiącu odwiedzać każdą osobę/rodzinę gdzie jest zasiłek stały.
Wredniocha
Referent
Kontakt:

wypada poinformować klienta ,ze wykonujecie polecenie kierownika. pójdą skargi to się opamięta. Nie ubliżając pytam : mały Ośrodek?
ODPOWIEDZ