druga NK - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 17 cze 2015, 13:37

Witam
Czy policja może założyć tej samej rodzinie drugą Niebieską Kartę, gdy pierwsza nie zosłała zakończona?
mori

Napisano: 17 cze 2015, 14:19

Oczywiście, że może.
Każda Niebieska karta jest dowodem na zaistnienie przemocy w rodzinie... (niebieska karta dokumentuje każdorazowe zaitnienie przemocy) każda NK może mieć inny charakter. w jednej moga być zawarte informacje o przemocy psychicznej a w kolejnym przypadku może być dodatkowo przemoc fizyczna..
junior

Napisano: 25 lip 2015, 12:49

druga NK tak- pod warunkiem,że dotyczy innej osoby w tejże rodzinie.
dwa

Napisano: 25 lip 2015, 13:33

dwa.. nic bardziej mylnego. rozporzadzenie NK mówi jasno że w przypadku wystapienia kolejnego zdarzenia w rodzinie wypełnia sie NK a jako dowód na wystąpienie kolejnego zdarzenia..
junior

Napisano: 25 lip 2015, 14:45

wypełnia się drugą NK. Koniec i kropeczka.
gh.

Napisano: 07 sie 2015, 10:34

a powiedzcie jak jest druga nk to tez musi byc druga C i druga D i kolejne wezwania do sprawcy i zaproszenie do ofiar
gops13

Napisano: 07 sie 2015, 12:23

Nie musi być.. procedura jest wszczeta przez pierwsza karte.. każda kolejna w toku trawania jednej procedury jest tylko dowodem na to ze tam dochodzi do przemocy.. i nie musisz wypełniać kolejnych KART C i D.
sytucje opisałem tez w innym temacie...
junior

Napisano: 08 sie 2015, 9:05

jestem junior innego zdania..wypełaniam C i D..;) bez dówch zdań. No tu bym się kłóciła;)
Jesli nie wypełniasz- to jak diagnozujesz formy występującej przemocy. No zakładam, że przy pierwszej NK wyszła przemoc psychiczna, Tak? przy kolejnej możemy mieć do czynienia z przemocą fizyczną- a za tym może już iść zmiana kwalifikacji prawnej czynu w postępowaniu przygotowawczym dajmy na to..
Miałeś kontrol i nie stwierdzili nieprawidłowści ?? pytam ..bo może masz rację . Ale....
Emilka.

Napisano: 08 sie 2015, 12:49

A no nie wypełniam kolejnych formularzy C i D do momentu zakończenia sprawy i ewentualnego jej wszczęcia poraz kolejny. z tego względu żę Karta C i Karta D nie musza być wypełnione od razu... dozwolone sa formy uzupełniania Karty w trakcie pracy z rodziną.. i zmiany ewentualnego planu pomocy rodzinie:) inaczej gdyby jak już wspomiałem wcześniej gdyby karty wpływały jedna po drugiej to niemożliwe byłoby organizacyjnie do zrobienia:) kontrol tego nie podważyła. bo nigdzie w ustawie nie ma mowy o tym że wypełnia się C i D kolejny raz a o tym że kolejna Karta A jest tylko dowodem na zaisniennie przemocy kolejny raz jest jasny zapis:)
junior

Napisano: 08 sie 2015, 13:41

Dodam tylko dla pełni jasnosci że każa Karta C i D jest elementem tylko JEDNEJ procedury... wiec do momentu kiedy nie zostanie zakończona procedura nie należy wypełniać kolejnych kart C i D z uwagi na powyższe...:) takie jest moje zdanie i póki co nikt jeszcze nie udowodnił mi że robię żle... :) no chyba że ktos z was drodzy forumowicze mnie uświadomi że tkwie w błędzie.. bede bardzo wdzieczny:)
junior

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x