dzieci niepełnosprawne
dzieci niepełnosprawne
Witam, mam złożony wniosek o kartę dużej rodziny, w tym dziecko nie pełnosprawne, które ma lat 17,5 , a orzeczenie ma wydane na stałe i znaczne. Mam dylemat czy wydaje kartę do uzyskania pełnoletności ? czy na czas orzeczenia?
Proszę pomóżcie
Proszę pomóżcie
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dzieci niepełnosprawne
Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności, więc powinno dostać dożywotnio, tak mi się wydaje, ale nie miałyśmy jeszcze takiej sytuacji, więc 100% nie dajemy.
Na okres orzeczenia wydaje się tylko dziecku powyżej 18 roku życia
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Można próbować dzwonić na infolinię, ale bardzo trudno się dodzwonić, wczoraj próbowałyśmy cały dzień i nic. na str https://www.mpips.gov.pl/aktualnosci-wsz ... iedzi.html jest odpowiedź:
Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny?
Karta Dużej Rodziny przyznawana jest dzieciom do ukończenia 18. lub 25. roku życia, jeśli uczą się jeszcze w szkole lub studiują. Rodzice mogą korzystać z karty dożywotnio. Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności.
Tak jak pisałam we wcześniejszej odp, wynika, że jak na okres orzeczenia, a orzeczenie na całe życie to i karta też, ale niestety interpretacji może byc więcej.
Aaaa i właśnie przed chwilą też dostałam wniosek i orzeczenie na stałe, ale umiarkowane... I co? Jak ktoś cos wymyśli lub dowie się "z góry" piszcie proszę, będę śledzić
Na jak długo przyznawana jest Karta Dużej Rodziny?
Karta Dużej Rodziny przyznawana jest dzieciom do ukończenia 18. lub 25. roku życia, jeśli uczą się jeszcze w szkole lub studiują. Rodzice mogą korzystać z karty dożywotnio. Osobom niepełnosprawnym karta wydawana jest na czas obowiązywania orzeczenia o niepełnosprawności.
Tak jak pisałam we wcześniejszej odp, wynika, że jak na okres orzeczenia, a orzeczenie na całe życie to i karta też, ale niestety interpretacji może byc więcej.
Aaaa i właśnie przed chwilą też dostałam wniosek i orzeczenie na stałe, ale umiarkowane... I co? Jak ktoś cos wymyśli lub dowie się "z góry" piszcie proszę, będę śledzić

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
§ 7. 1. Karta potwierdza uprawnienia członka rodziny wielodzietnej i jest wydawana:kasia..... pisze:Na okres orzeczenia wydaje się tylko dziecku powyżej 18 roku życia
1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica - na czas nieokreślony;
2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia - do ukończenia 18. roku życia;
3) dziecku powyżej 18. roku życia - odpowiednio do końca roku szkolnego lub akademickiego,
w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z terminem
wskazanym w zaświadczeniu, o którym mowa w § 10 ust. 5 pkt 3, nie dłużej jednak niż do
ukończenia 25. roku życia;
4) dziecku legitymującemu się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu
niepełnosprawności, w wieku powyżej 18. roku życia - na okres ważności orzeczenia;
§ 10. 1. Karta jest przyznawana na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
2. Duplikat Karty jest wydawany na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
[...]
5. Składając wniosek o przyznanie Karty, okazuje się oryginały lub odpisy dokumentów
potwierdzających uprawnienie do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica oraz małżonka rodzica - dokument potwierdzający tożsamość;
2) w przypadku dzieci w wieku do ukończenia 18. roku życia - akt urodzenia lub dokument
potwierdzający tożsamość;
3) w przypadku dzieci w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający tożsamość
oraz zaświadczenie ze szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki
w danej placówce;
4) w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym
stopniu niepełnosprawności w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający
tożsamość oraz orzeczenie o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności;
Łączne odczytanie tego zakreśliłem na zielono i czerwono nie pozostawia wątpliwości . Do 18 roku życia . Tak jak pisze kasia
CKIUF
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
WAŻNE !!!
§ 11. W przypadku zbiegu uprawnień do korzystania z programu członkowi rodziny
wielodzietnej przyznaje się jedną Kartę.
CKIUF
§ 11. W przypadku zbiegu uprawnień do korzystania z programu członkowi rodziny
wielodzietnej przyznaje się jedną Kartę.
CKIUF
Myślę,że dla dzieci z orzeczeniem przed 18 rokiem życia do ważności orzeczenia.Jest często tak,że dziecko ma orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym (miałam takie wnioski)i przyznałam do końca ważności orzeczenie ma być korzystnie dla osoby.Podaje przykład chłopiec obecnie 16 lat kończy 18 lat w 2016 raku a orzeczenie miał przyznane do 2019 r to korzystnie dla niego jest przyznać kartę do 2019 r. Nie widzę to żadnych niezgodności bo czym różni się orzeczenie dla 16 latka (o znacznym czy umiarkowanym st.) a dla 18 latka.Orzeczenia są wydane przez jedna komisję, domyślam, się że zapomniano o tym że są dzieci z wydanym orzeczeniem i znacznym i umiarkowanym przed 18 rokiem życia
A ja byłam ostatnio na szkoleniu z p. Mazurkiewiczem i on powiedział, ze w przypadku osób niepełnosprawnych do 18 roku życia to przyznajemy do pełnoletności tj. do 18 roku życia, natomiast po ukończeniu 18 roku życia dajemy do ważności orzeczenia ......
Oprócz dzieci niepełnosprawne - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Czy się należy karta dużej rodziny?
Do kiedy wydać karte 17-latkowi
NOWA w TYm temacie
kwalifikacja archiwalna KDR
wniosek i karta
artykulik na dziś :)
dzieci pełonoletnie??
Szkolenie z P. Moniką Prokop
KDR prośba o pomoc
zaoczny student pracujący
student od października?