student od października?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
student od października?
Może ktoś pomoże, co robicie z osobami, które ukończyły liceum i dostały się na studia od października? Skąd zaświadczenie i kiedy składać wniosek? od razu, czy jak rozpocznie naukę, jeśli nie ma zaświadczenia, bo na uczelni sezon urlopowy albo nie chcą wystawić, bo nie wiadomo czy faktycznie rozpocznie?
Re: student od października?
Od razu skaldac wniosek w terminie napisac termin ukonczenia studiów i przyjąc oświadczenie ze zaświadczenie ze szkoły zostanie donisione w jakims tam terminie ze dziecko dalej sie uczy i tyle.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:

Marta_16 pisze:Od razu skaldac wniosek w terminie napisac termin ukonczenia studiów i przyjąc oświadczenie ze zaświadczenie ze szkoły zostanie donisione w jakims tam terminie ze dziecko dalej sie uczy i tyle.
Przecież nie znasz terminu ukończenia, bo to zależny od regulaminu uczelni, a poza tym mamy weryfikować na podstawie zaświadczeń
Jeśli podpisali teraz umowę z uczelnią to od razu powinni dostać zaświadczenie kiedy nastąpi planowane zakończenie nauki. Jeśli nie mają zaświadczenia to nie przyjmujemy wniosku ponieważ nie ma wymaganych dokumentów.
Nie wiem czy dobrze myślę ale maturzysta, który planuje iść na studia ma kartę do września. Natomiast w momencie gdy rozpocznie studia to wraz z zaświadczeniem ze studiów gdzie będzie już widniała planowana data ich ukończenia (gdy licencjat to powinien być koniec października danego roku) to nowy wniosek i nowa karta.
Jestem po szkoleniu i wydaje mi się że tak powinno być.
Jestem po szkoleniu i wydaje mi się że tak powinno być.
Karta maturzysty ważna jest do 31 sierpnia, jeśli w momencie składania wniosku ma już zaświadczenie z uczelni to karta wydawana jest do ukończenia szkoły wyższej, jeśli zaświadczenia nie ma a doniesie to później w systemie przedłużamy.
Bez sensu i co dac na miesiac dwa i pozniej przedluzac czyli wyrabiac druga karte od nowa? to chyba lepiej przyjac oswiadczenie ze doniesie a pozatym rok szkolny do 31 sierpnia rok akademicki do 30 wrzesnia!!
Oni później nie przynoszą tych zaświadczeń i my mamy problem. Najlepiej przyjąć wniosek jak już będą mieć wszystkie zaświadczenia.
a wiec jesli nie doniosa zaswiadczenia to karte nalezy zabrac skoro nie kontynuje nauki
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak i jak im odbierzesz? daj tylko na 2 miesiące i później przedłużysz
Oprócz student od października? - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
kwalifikacja archiwalna KDR
wniosek i karta
artykulik na dziś :)
dzieci pełonoletnie??
Szkolenie z P. Moniką Prokop