Wnioskodawczyni wyszła za mąż mając 2 swoich dzieci z tego małżeństwa urodziło sie wspólne dziecko, wszystkie 3 dzieci są do 18 roku życia, czyli kdr będzie sie należeć matce jej mężowi oraz 3 dzieci. Jednak mąż ma dwoje niepełnoletnich dzieci z poprzedniego małżeństwa, wiem że one nie dostaną kdr w naszej gminie ale czy ja muszę ich wykazywać?
Hej,
ja bym te dzieci wykazał (opcja nie wnoszę), gdyż wówczas skorzysta on z opcji rodzica (jest rodzicem trojga dzieci, co potwierdzi w oświadczeniu), a nie małżonka rodzica.
no i warto powiadomić ojca żeby tej swojej dwójce w innej gminie tez powyrabiał KDR chociaż
no właśnie - czy taki ojciec będący mieszkańcem naszej gminy może złożyć wniosek o KDR na pozostałą dwójkę swoich dzieci w gminie, w której te dzieci mieszkają?
Chodzi mi o to zdanie z wyjaśnień Ministerstwa: "Wniosek o wydanie Karty i jej duplikatu składa się w gminie właściwej ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej" - czy dobrze rozumiem, że miejsce zamieszkania wnioskodawcy - w/w ojca nie ma znaczenia?