dziecko z innej gminy - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 wrz 2020, 9:04

Prowadzę KDR od niedawna i mam teraz mały problem. Mianowicie Pani złożyła wniosek elektronicznie o przyznanie KDR bo skończyło jej się orzeczenie i teraz od sierpnia ma nowe. Pani jest nowa w naszej gminie i nie jest rodzicem, tylko dzieckiem z rodziny wielodzietnej, poprzednią kartę miała wydaną w innej gminie, zapewne do czasu trwania orzeczenia czyli do lipca 2020r.
składając wniosek wpisała tylko siebie, a ja nie mam u siebie danych pozostałych członków rodziny.
Czytałam trochę i teraz nie wiem czy mam wymagać żeby Pani poprawiła wniosek i wykazała wszystkich członków rodziny z której ,,pochodzi" i przyznam tylko jej kartę czy wystarczy że wyskoczy mi później rodzina z której ta Pani jest??
Bo rozumiem że nawet jeżeli inni członkowie utracili prawo do KDR to Pani przedłużenie się należy ze względu na orzeczenie o niepełnoprawności???
Będę wdzięczna za pomoc :)
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 17 wrz 2020, 10:35

Cześć,
wprowadzając wniosek w systemie SI KDR przy przyznawaniu karty znajdziesz osobę i będziesz miała możliwość powiązania osoby z rodziną. Także nie potrzeba wpisywać pozostałych członków rodziny. Tak przedłużenie się należy :) Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 17 wrz 2020, 10:56

lukas19861 pisze:
17 wrz 2020, 10:35
Cześć,
wprowadzając wniosek w systemie SI KDR przy przyznawaniu karty znajdziesz osobę i będziesz miała możliwość powiązania osoby z rodziną. Także nie potrzeba wpisywać pozostałych członków rodziny. Tak przedłużenie się należy :) Pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam :)
mika31
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 wrz 2020, 14:03

lukas19861 pisze:
Cześć,
Powiązywanie z rodziną z innej Gminy? Jakoś nie jestem przekonany czy to poprawnie. Jak to wtedy wygląda w systemie? Widzisz tą rodzinę? Jest ona sama? Z jakim numerem terytorialnym przyjdzie nowa karta?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2020, 10:50

michu95 pisze:
18 wrz 2020, 14:03
lukas19861 pisze:
Cześć,
Powiązywanie z rodziną z innej Gminy? Jakoś nie jestem przekonany czy to poprawnie. Jak to wtedy wygląda w systemie? Widzisz tą rodzinę? Jest ona sama? Z jakim numerem terytorialnym przyjdzie nowa karta?
Tak miałem już taki przypadek. System powiąże rodzinę i nie potrzeba wypisywać wszystkich pozostałych członków (oczywiście możesz tego dokonać nie wnosząc dla innych). Jednakże system automatycznie wygeneruje nową kartę (z nowym kodem terytorialnym, i utworzy nowy numer rodziny tak jakby to miało miejsce wskazując pozostałych członków rodziny i nie wnosząc dla nich). Także oba sposoby są prawidłowe (pierwszy krótszy :)). Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 03 lis 2020, 9:05

ok, to wybrałem tą opcję żeby mieć wypisane na wniosku "nie wnosze" dla pozostałych czlonków rodziny.
Z tym, że wtedy ten jeden na którego wnosi powinno byc "wnosze o przyznanie kdr dla nowego członka rodziny" czy "wnoszę o przyznanie kdr" i podrodzaj "nowa rodzina"?

I wtedy po prostu powiązać z tą rodziną "z innej Gminy", a system i tak utworzy mi nową rodzinę w mojej Gminie? Dobrze rozumiem? To wtedy jaki jest sens wiązania z tamtą rodziną?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x