EFS dla OPS cz. XI - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 31 z 31    [ Posty: 310 ]

Napisano: 18 gru 2014, 18:19

oj to przykro.Ale Wasz dyrektor mógł się postarać .Ja zostaje :)
jaoa j

Napisano: 30 gru 2014, 11:06

a ja nie wiem.. decyzja nie została podjęta...i czekam az jutro dadzą mi swiadectwo pracy
ewanusia

Napisano: 05 lut 2015, 8:45

Wiem,że projekty się skończyły i nie mam pojęcia czy ktoś tutaj jeszcze zagląda...ale zaryzykuję :)

Chodzi mi o tworzenie bilansu realizacji projektu za rok 2014. Nasz projekt był 2 letni i pieniądze, które zostały nam na koniec 2013 roku- ROPS wysyłał z powrotem na realizację zadań w roku 2014 i teraz pytanie.

Jak tworzę bilans to czy powinnam uwzględnić w nim również zwróconą kwotę z 2013 roku? Przykładowo kwota dofinansowania w 2014 roku wynosiła 116 tys + 2 tys. kwota niewydatkowana w roku 2013. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam
Rita

Napisano: 09 lut 2015, 14:19

ja już jestem po bolansie
Też mieliśmy projekt dwuletni. Zwrócone pieniądze wykazywaliśmy w rozliczeniu kasowym z podziałem na paragrafy. Natomiast w bilansie nic takiego nie pisałam. Ponieważ realizowaliśmy projekt 2 letni to za 2013r bilansu osobnego nie robiliśmy. Wtym roku po zatwierdzeniu ostatniego wniosku o płatność pisałam bilans projektu na lata 2013-2014. Kwoty Wydatkó określonych w zatwierdzonym wniosku o dofinansowanie realizacji projektu wpisywałam zgodnie z zatwierdzonym wnioskiem o dofinansowanie. Kwoty Wydatki zatwierdzone przez IP/IPII wpisywałam zgodnie z zatwierdzonymi wnioskami o płatność. Jeżeli wnioskowaliście o przesunięcie zwróconych pieniędzy np. na to same zadanie w roku 2014r i wykorzystaliście w 2014r. wszystkie środki to kwota zadania nie zmienia się. NIe ma tu miejsca na dodawanie zwrotów.
nowa123

Napisano: 09 lut 2015, 14:48

Projekty społeczne (EFS) realizowane w ramach Programu Operacyjnego "Wiedza Edukacja Rozwój" są nowym wyzwaniem. Czy w związku z powyższym należy otworzyć nowy wątek do dyskusji na Forum OPS.pl? Aktualny temat "EFS dla OPS" dotyczy projektów realizowanych uprzednio w ramach Programu Operacyjnego "Kapitał Ludzki". Zapewne oczekiwanym byłby również nowy dział portalu OPS.pl na ten temat?
Andrzej

Napisano: 09 lut 2015, 16:00

~nowa123 bardzo dziękuję za informację.

Niestety widocznie przynależymy do innych województw, ponieważ ja (pomimo,że projekt był 2 letni) to tworzyłam bilans realizacji osobno na rok 2013 i teraz po zatwierdzenie ostatniego WNP będę musiała sporządzić bilans na rok 2014.

Nie wiem, czy do końca się rozumiemy, ale jeżeli spiszę kwoty z budżetu projektu na rok 2014 (nieuwzględniające zwrotu z 2013 r.) wówczas wydatki zatwierdzone przez IP będą na większą sumę niż wnioskowano. I w sumie wszystko będzie niespójne....

Z bilansu za 2013 rok wychodzi mi kwota, którą IP zwróciła z przeznaczeniem na wydatki w 2014 roku więc aby łączna kwota z wniosku o dofinansowanie na lata 2013-2014 się zgadzała...wydaje mi się,że powinnam dodać ją do budżetu na 2014....
Rita

Napisano: 11 lut 2015, 10:23

do Rita
Jeżeli w 2013r mieliście zwrot i ponownie na konto projektu wpłynęły te środki w styczniu 2014r to powinnniście wtedy zdecydować co robicie z tą kwotą. Albo przeznaczacie na zadanie realizowane w 2014r ( i wtedy zmiana wniosku o dofinansowanie projektu) albo nic z nimi nie robicie i na koniec realizacji projektu zwracacie do ROPS. Jeżeli wydaliście ten zwrot to znaczy że musieliście zmienić wniosek o dofinansowanie (w budżecie projektu zwiększyliście kwotę któregoś zadania), więc w bilansie powinnno wszystko zagrać (wydatki planowane będą równe wydatkom wykonanym). Zwrot został dodany do wydatków planowanych w budżecie wniosku o dofinansowanie. Jeżeli wydaliście pieniądze zwrócone i wniosek o płatność został zatwierdzony to powinno wszystko zagrać. Sprawdź jeszcze raz w ostatnim zatwierdzonym wniosku o dofinansowanie i w zatwierdonym wniosku o płatność. W bilansie nie można wpisać czegoś co nie jest zapisane we wniosku o dofinansowanie albo we wnioskach o płatność.
nowa123

Napisano: 27 lut 2015, 14:29

Witam,
mam pytanie odnośnie środków z EFS. Realizujemy projekt rozpoczęty w ubiegłym roku. Na koniec roku zwróciliśmy środki do UM, do tej pory nie otrzymaliśmy zwrotu i drugiej transzy, a działania trwają. No i tu moja wątpliwość - projekt przewiduje staże dla uczestników, za te staże każdy ma otrzymać wynagrodzenie. Czy mogę pokryć te wydatki z rachunku jednostki i później je zrefundować (po wpływie z EFS-u)? CIS, czyli realizator projektu jest jednostką samorządową, a dawniej był jakiś problem właśnie w samorządach z takimi "operacjami" jak pokrywanie ze swoich środków i późniejsze przesuwanie pieniędzy unijnych na własny rachunek.
Będę wdzięczna za podpowiedź :-)
Magda
-magda-

Napisano: 10 kwie 2015, 18:40

Fundusze Europejskie/PROJEKTY
viewtopic.php?f=2&t=207176728
Andrzej

Napisano: 05 maja 2015, 9:16

Witam serdecznie.
Czy ktoś z Was jest na etapie zamykania Projektu systemowego , archiwizacji dokumentów i może podzielić się wiedzą co i jak....?
ANO

Strona 31 z 31    [ Posty: 310 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x