GOPS nie chce robić wywiadów
Re: GOPS nie chce robić wywiadów
W naszym OPS-ie pracownicy socjalni nie robią i powiedzieli, że nie będą robić wywiadów dla komisji, bo za darmo. Dlatego też i nikt ich nie prosi i takie wywiady u osób objętych dziłaniem komisji zlecam dzielnicowemu, oni robią za darmo
a czy osoby będące w zainteresowaniu komisji, to nie w zdecydowanej większości podopieczni ops? A gdzie praca socjalna ukierunkowana na wyjście z problemu? A gdzie interdyscyplinarność w działaniu, aby było skuteczne i służyło osobie/rodzinie? Z calym szacunkiem do zawodu pracownika socjalnego; nie o taką pracę socjalną tu chodzi!!!
nie mogą pracownicy socjalni robić żadnych wywiadów dla komisji, też to przerabiałyśmy, zgodnie z przepisami tylko dla celów pomocy społecznej, nawet dla sądu nie robi się wywiadów, ewentualnie informację. Po szkoleniu wiem, że nie można nawt przekazywać danych, gdyż są to zazwyczaj dane wrażliwe. Dlatego warto się pokusić o zespoły interdyscyplinarne i tam powołać między innymi: pracownika socjalnego, kuratora a może prokurators lub sędziego. Na forum zespołu omawia się drażliwe sprawy i wszystko w majestacie prawa!!!!
szkoda miki,że jak jest wizja kasy za wywiad to pracownicy socjalni mają gdzieś dane wrażliwe
bo nie ukrywajmy o kasę się tutaj rozchodzi
możemy sobie tutaj tak dyskutować,ale to wygląda jak gra w ping-ponga
bo nie ukrywajmy o kasę się tutaj rozchodzi
możemy sobie tutaj tak dyskutować,ale to wygląda jak gra w ping-ponga
do ~:) nie o kasę chodzi, tylko o zapisy w ustawach. Ja robiłam kiedyś to za darmo, ale w czasie pracy, więc nie upomniałabym się o nic. Ostatnio byłam na szkoleniu i tam potwierdzono nam, że nie mamy prawa robić wywiadów, ani za kasę ani za darmo. Teraz odpisujemy, że ze względu na ochronę danych osobowych nie tylko nie zrobimy wywiadu, ale nie udzielimy też informacji. I to jest ok. Ponoć mogą dopomóc zespoły interdysplinarne.
a czy taka GKRPA nie jest zespołem interdyscyplinarnym???
a jeśli w skład zespołu nie wejdzie pracownik socjalny z terenu,który interesuje GKRPA to znowu będzie problem?
a jeśli w skład zespołu nie wejdzie pracownik socjalny z terenu,który interesuje GKRPA to znowu będzie problem?
GKRPA, to GKRPA. Funkcjonuje na podstawie ustawy o wych. w trzeźwości, ma swoje kompetencje i zadania. Potocznie można ją nazywać zespołem interdyscyplinarnym, ale dopóki nie ma podpisanych porozumień o współpracy pomiędzy ,,szefami\'\' osób wchodzących w jej skład, to nie ma mowy o legalnym przekazywaniu danych.
Zespół bez pracownika socjalnego w składzie? Przecież tu chodzi o działania autentyczne, a nie o pozorowane, prawda?
Zespół bez pracownika socjalnego w składzie? Przecież tu chodzi o działania autentyczne, a nie o pozorowane, prawda?
a w którym miejscu w moim poście jest napisane,że w zespole nie będzie pracownika socjalnego?
Oprócz GOPS nie chce robić wywiadów - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
pomoc finansowa na dojazdy na terapię
super szkolenie RIO
Bezdomni- opłata za schroniska PILNE !!!
Profilaktyka Praktyków
dieta
wniosek o odwołanie członków
Jak kończyć sprawe???
czy mogę coś zrobić?
skierownie do bieglego na badania
Moja matka w ciąży pije nałogowo
osoba bezdomna pomozcie
Srodki , które zostają niewykorzystane w danym roku
kolonie letnie
weryfikacja oswiadczeń
podział Komisji na zespoły