Ilu wychowawców na nockach?? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 29 sty 2009, 23:42

witam
mam pytanie ilu wychowawców powinno pracowac na nockach? U nas(pracuje w domu dziecka) na 37 wychowanków przypada 1 wychowawca + 1 opiekun nocny lub na weekendy zamiast opiekuna nocnego ktos z obsługi czyli sprzataczka , kierowca itp.
Słyszalam ze na 15 dzieci powinno byc 2 wychowaców ale nie znalazłam potwierdzenia tego w zadnej ustawie.
Jeżeli ktos moze mi pomuc prosze o dopowiedz.
~EWELINA

Napisano: 30 sty 2009, 10:42

Ewelinko, to nie przepis reguluje - ile??!! to potrzeby regulują ;) u mnie jest 30 wychowanków i na nocce jest 2 lub 3 wychowawców. bywa i tak , ze jest 4. Bezpieczeństwo na pierwszym planie. dzieci chorują, tęsknią i musi być osoba , która dziecku poswieci chwilkę czasu.
~olga

Napisano: 30 sty 2009, 20:48

Ja pracuje w pogotowiu opiekuńczym, na 14 wychowanków przypada 1 opiekun, od 15 wzwyż na nocach musi być 2 osoby do opieki.
~gosia

Napisano: 30 sty 2009, 22:48

Jeden wychowawca i opiekunka dziecięca
~sara

Napisano: 02 lut 2009, 5:27

2 wychowawców na 28-30 dzieci. Rozporządzenie reguluje.
~Basia

Napisano: 02 lut 2009, 13:06

zgodnie z rozporządzeniem:
W godzinach nocnych w placówce, w której przebywa do 14 dzieci, opiekę sprawuje jeden wychowawca, a w placówce, w której przebywa powyżej 14 dzieci, opiekę sprawuje co najmniej dwóch pracowników, o których mowa w § 37 i 38, w tym jeden wychowawca, natomiast w przypadku, gdy warunki lokalowe nie pozwalają na szybki kontakt wychowawcy z dzieckiem, liczba wychowawców sprawujących opiekę w placówce musi gwarantować bezpieczeństwo każdego dziecka.
~socjalnik

Napisano: 18 lut 2009, 12:14

Basiu jakie rozporządzenie dosłownie mówi o ilości wychowawców na nockach
~Grażyna

Napisano: 27 lut 2009, 19:06

Grażyna, rozporządzenie w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych
~Iza PCPR

Napisano: 28 lut 2009, 15:02

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 19 października 2007 r.
w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych

§ 25

6. W godzinach nocnych w placówce, w której przebywa do 14 dzieci, opiekę sprawuje jeden wychowawca, a w placówce, w której przebywa powyżej 14 dzieci, opiekę sprawuje co najmniej dwóch pracowników, o których mowa w § 37 i 38, w tym jeden wychowawca, natomiast w przypadku, gdy warunki lokalowe nie pozwalają na szybki kontakt wychowawcy z dzieckiem, liczba wychowawców sprawujących opiekę w placówce musi gwarantować bezpieczeństwo każdego dziecka.
~Roman

Napisano: 26 mar 2009, 21:57

ilu wychowawców powinno być w nocy reguluje rozporządzenie Ministra Pracy i polityki Społecznej w sprawie placówek opiekóńczo - wychowawczych - pozdrawiam
~jola

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x