Witam. Mam problem. Mam pracownika który chorował na przełomie roku 2018/2019.Jak powinien być wyliczony 182 dniowy okres? Pracownik miał w czerwcu 2019 2 dni zwolnienia, w październiku 4 dni zwolnienia. Od 17 grudnia 2018 poszedł na bardzo długie zwolnienie lekarskie. Na dzień 31 grudnia 2018 przysługiwało mu wynagrodzenie chorobowe (łącznie 21 dni wynagrodzenia chorobowego). Więc na dzień 1 stycznia 2019 przysługuje mu wynagrodzenie chorobowe. Jest nowy rok więc liczę na nowo 33 dni wynagrodzenia chorobowego od dnia 1 stycznia 2019. Teraz moje pytanie. Czy 182 dni liczymy od 1 stycznia 2019 czy od dnia 17.12.2018 tak jak poszedł na zwolnienie?
Napewno nie od 01.01. Ja policzyłabym od 17.12, chociaż jeśli ta sama choroba to może trzeba by było wliczyć ten październik.Miałam podobną sytuację i ZUS pytał mi się czy występowałam do nich o ustalenie okresu zasiłkowego (a też były przerwy w zwolnieniach pracownika) bo może pracownik choruje na tą samą chorobę. Ja nie występowałam tylko liczyłam 182 dni, od pierwszego dnia ciągłego chorobowego
Zrobiłam tak jak ty. Ale teraz mam wątpliwości bo pracownik stwierdził że źle mu policzyliśmy te 182 dni. Zwolnienie lekarskie od 17 grudnia nie miało literki A więc z góry założyliśmy że nie jest to ta sama choroba.
Najbezpieczniej jest wystąpić do ZUS-u z wnioskiem ZAS-64 o ustalenie okresu zasiłkowego danego pracownika. Wtedy Wy jesteście kryci bo macie czarno na białym daty.