jak wyliczyć zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 wrz 2021, 15:13

Nikt się nie wypowie?
staranowa
Stażysta
Od: 26 lip 2021, 12:58
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 wrz 2021, 15:24

Dylematów w tej sprawie jest wiele, a oczywiście zrobisz jak uważasz ;) Zmienisz od lipca i zażądasz z ZUS mniejszych kwot niż zostały wypłacone, wbrew temu co stanowią przepisy? Albo zwrócisz wtedy świadczeniobiorcy różnicę? Czy jak? Na jakiej podstawie? Czasem nie warto utrudniać sobie życia na siłę i skoro rozliczysz się z ZUSem za VII i VIII, a chcesz zostawić stały, to można zrobić „nowe otwarcie” i zmienić od IX, bo jak rozumiem w tym miesiącu zasiłek został wstrzymany? My akurat – zgodnie ze stanowiskiem naszego WSA i części doktryny – nie łączymy zasiłku stałego z emeryturą.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 20 wrz 2021, 22:39

No właśnie chodzi o to, że nie wstrzymałam wypłaty zasiłku stałego, Pani złożyła mi wniosek o jego ponowne przeliczenie. Faktycznie wątpliwości jest wiele... ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat mają inni socjalni? Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się swoimi doświadczeniami??
staranowa
Stażysta

Napisano: 21 wrz 2021, 8:04

staranowa pisze:
20 wrz 2021, 22:39
No właśnie chodzi o to, że nie wstrzymałam wypłaty zasiłku stałego, Pani złożyła mi wniosek o jego ponowne przeliczenie. Faktycznie wątpliwości jest wiele... ciekawa jestem jakie zdanie na ten temat mają inni socjalni? Może ktoś miał podobną sytuację i podzieli się swoimi doświadczeniami??
:? Więc toczysz dyskusję o jakieś 30 zł, o zmianę kwoty zasiłku wstecz, mimo dokonanych już wypłat, które MUSZĄ zostać przez ZUS zwrócone w pełnej kwocie, a nie wstrzymujesz bieżącego świadczenia i nie masz problemu z tym, że pani pobiera sobie teraz emeryturę oraz zasiłek stały w pełnej wysokości, który ZUS też ma obowiązek Wam w pełni zwrócić i potrącić jej to z emerytury? Bo ten zusowski zwrot to nie jest możliwość, ale OBOWIĄZEK organu i Wy tego zwrotu nie możecie się zrzec, odstąpić od jego żądania ani go umorzyć!!! Orzecznictwo i doktryna, mimo różnic stanowisk odnośnie do jednoczesnego pobierania emerytury i stałego, są zgodne co do tego, że zwrot z ZUSu jest dla organu obowiązkiem:
Z regulacji art. 99 u.p.s. wynika, iż potrącenie pobranych tytułem zasiłku stałego kwot za okres, za który przyznano emeryturę, następuje z mocy prawa. Oznacza to, że przepis ten, mając bezwzględnie obowiązujący charakter, obliguje Zakład Ubezpieczeń Społecznych do dokonania potracenia. Organ, który wypłacił zasiłek stały lub zasiłek okresowy, nie ma w tym zakresie kompetencji do zwolnienia strony zobowiązanej z obowiązku zwrotu zasiłku.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 20.06.2017 r., sygn. akt: I OSK 756/16, publ. CBOSA). Pozdrawiam ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 21 wrz 2021, 9:12

Kwota do zwrotu przez ZUS jest oczywista za lipiec 208.10 i za sierpień 645 . Za wrzesień jeszcze nie wyplacalismy stałych. I z taką łączną kwotą wystapię do ZUS o zwrot. Teraz mój dylemat polega na tym, że powinnam jej przeliczyć zasiłek stały za lipiec (z dochodem emerytury w wysokości 166 zł) i za sierpień z dochodem emerytury 696.01 zł ?
staranowa
Stażysta

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x