Witam,
mam taki problem.
Dwa lata (2009r) temu moja mama pisała wniosek do MOPS o umieszczenie w DPS dla osób przewlekle somatycznie chorych (Nie wskazywaliśmy konkretnego DPS)
Dostała decyzję, że ze względu na brak najszybciej może być umieszczona w 2012 roku. Do decyzji dołączono postanowienie, że umieszczona zostaje na liście DPS w Łodzi na ul. Przybyszewskiego. Szkoda, że w tym momencie nie odwołaliśmy się od decyzji ale polak mądry po szkodzie.... Następnie napisaliśmy pismo o przyspieszenie przyznania miejsca ale z podaniem już konkretnych DPSów. Jeden w Pabianicach drugi w Łodzi. Otrzymaliśmy pismo, że prośba rozpatrzona pozytywnie i mama powinna dostać miejsce w pierwszej połowie 2011 r.
W tej chwili sytuacje mamy już taką, że musimy mamę umieścić w domu. Jest dla niej miejsce w DPS w Pabianicach. Dzwoniąc do MOPSu jaka jest możliwość zmiany decyzji na inny DPS, otrzymałam odpowiedź , że żadna i że generalnie Pani wyda mi decyzję na DPS na Przybyszewskiego w Łodzi bo akurat są wolne miejsca. Na pytanie kiedy mama będzie mogła tam zostać umieszczona powiedziała, że nie wie... Do Pabianic mogę zawozić od razu. Nadmienię, że raczej przewyższamy kryteria dochodowe i będziemy dopłacać do DPS. Nie chcę mamy wozić w tą i z powrotem bo jest osoba schorowaną i leżącą, każda taka wyprawa to dla niej straszny ból fizyczny. Myślałam, że z czysto ludzkich odruchów nie będzie problemu ze zmiana decyzji ale widzę, że się szykują... Oczywiście mama ma meldunek w ŁOdzi a nie w Pabianicach, odległość do jednego i drugiego DPS od miejsca zamieszkania mamy jest prawie taka sama. Województwo jest to samo. Ustawa mówi o skierowaniu osoby do DPS najbliższego miejsca zamieszkania ale nie nakazuje i czy mogę również w odwołaniu powołać się na art. 54 pkt 2a ustawy... Rada bym była za wszystkie cenne wskazówki w napisaniu pisma o zmianę DPS. Z góry dziękuję.