Jak zmienić decyzję MOPS na konkretny DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 maja 2011, 11:26

Witam,
mam taki problem.
Dwa lata (2009r) temu moja mama pisała wniosek do MOPS o umieszczenie w DPS dla osób przewlekle somatycznie chorych (Nie wskazywaliśmy konkretnego DPS)
Dostała decyzję, że ze względu na brak najszybciej może być umieszczona w 2012 roku. Do decyzji dołączono postanowienie, że umieszczona zostaje na liście DPS w Łodzi na ul. Przybyszewskiego. Szkoda, że w tym momencie nie odwołaliśmy się od decyzji ale polak mądry po szkodzie.... Następnie napisaliśmy pismo o przyspieszenie przyznania miejsca ale z podaniem już konkretnych DPSów. Jeden w Pabianicach drugi w Łodzi. Otrzymaliśmy pismo, że prośba rozpatrzona pozytywnie i mama powinna dostać miejsce w pierwszej połowie 2011 r.
W tej chwili sytuacje mamy już taką, że musimy mamę umieścić w domu. Jest dla niej miejsce w DPS w Pabianicach. Dzwoniąc do MOPSu jaka jest możliwość zmiany decyzji na inny DPS, otrzymałam odpowiedź , że żadna i że generalnie Pani wyda mi decyzję na DPS na Przybyszewskiego w Łodzi bo akurat są wolne miejsca. Na pytanie kiedy mama będzie mogła tam zostać umieszczona powiedziała, że nie wie... Do Pabianic mogę zawozić od razu. Nadmienię, że raczej przewyższamy kryteria dochodowe i będziemy dopłacać do DPS. Nie chcę mamy wozić w tą i z powrotem bo jest osoba schorowaną i leżącą, każda taka wyprawa to dla niej straszny ból fizyczny. Myślałam, że z czysto ludzkich odruchów nie będzie problemu ze zmiana decyzji ale widzę, że się szykują... Oczywiście mama ma meldunek w ŁOdzi a nie w Pabianicach, odległość do jednego i drugiego DPS od miejsca zamieszkania mamy jest prawie taka sama. Województwo jest to samo. Ustawa mówi o skierowaniu osoby do DPS najbliższego miejsca zamieszkania ale nie nakazuje i czy mogę również w odwołaniu powołać się na art. 54 pkt 2a ustawy... Rada bym była za wszystkie cenne wskazówki w napisaniu pisma o zmianę DPS. Z góry dziękuję.
~Ismena

Napisano: 04 maja 2011, 16:19

Łódź a Pabianice to dwa różne powiaty. (województwo nie ma znaczenia).
Decyzje umieszczającą wydaje Starosta powiatu, na terenie którego znajduje się Dom.
Twój OPS musiałby uchylić decyzje kierującą i skierować mamę do Pabianic i przesłać tam do MOPS lub PCPR (nie wiem jak tam wygląda podział, czy PAbianice są miastem i powiatem łącznie czy osobno). Wychodzi na to, że nie chcą wypuszczać swoich mieszkańców poza swój teren, żeby nie płacić innym samorządom.

Tak mi sie wydaje, moge się mylić.
~Maciek

Napisano: 04 maja 2011, 17:54

Pewnie tak jest, ale generalnie rodzina będzie dopłacać całość do kosztów utrzymania, gmina nie dopłaci złotówki a przecież chętna na to miejsce znajdzie się w 5 sekund.
~Ismena

Napisano: 04 maja 2011, 20:48

Jeżeli gmina nie będzie dopłacać ani złotówki, to nie powinno robic im to różnicy. Troche mi sie to wydaje dziwne.

Spróbuj zrobić tak:
Dowiedz się pod jaki organ podchodzi Dom w Pabianicach. Czy jest to PCPR czy MOPS. Zadzwoń tam i zapytaj o wolne miejsce. Tylko nie dzwoń do DPS, bo to nie DPS decyduje o kolejce i umieszczeniu. Oni mogą mieć fizycznie wolne miejsce, ale może się okazać, że na to miejsce jest kolejka. Jeżeli okazałoby się, że powiat (pcpr) lub miasto (mops) ma wolne miejsca to powinno im zależeć aby te miejsce szybko uzupełnić. Być może Oni jakoś wpłyną na decyzje Twojego MOPSU, nie koniecznie pisemnie. W pewnych kwestiach trzeba umieć rozmawiać. Wiadomo nic na gębe. Ale niekiedy trzeba użyć zdolności przekonywania.
~Maciek

Napisano: 04 maja 2011, 21:30

Miejsce wolne jest, bo właśnie tam wskakujemy tylko że na razie na zasadach komercyjnych. A koniecznie chcemy decyzję bo na zasadach komercyjnych możemy być tam tylko 3 mce. Właśnie w piśmie chcę się powołać na to, że tak czy tak całość będzie finansować rodzina zw względu na przekroczone progi.
ALe w łódzkim MOPS pomimo tego, że miasto nie będzie dopłacać to nie chce zmienić decyzji.
~Ismena

Napisano: 06 maja 2011, 13:50

To może jeszcze inaczej spróbój.

Napisz kolejne pismo do MOPS o zmiane deczyji. (podpisane oczywiście przez osobę ubiegającą się o umieszczenie w DPS, no, chyba że jest ubezwłasnowiolniona to wtedy wiadomo, że opiekun prawny podpisuje). Zobacz co Ci odpiszą. Jeżeli dadzą odmowę pisemną to wtedy odwołaj się do SKO od tego pisma. Nie szkodzi, że ta odmowa nie będzie wydana w formie decyzji. !!!!!!
pozdrawiam i życze powodzenia.
~Maciek

Napisano: 06 maja 2011, 17:29

Pismo będziemy składać po niedzieli, ale po rozmowach telefonicznych moich i zaprzyjaźnionych osób pracujących w oddziałach dzielnicowych mopsu i znajomej z nadzoru z NFZ juz wiemy że pozytywnej decyzji nie będzie. Na nic tłumaczenia, że rodzina będzie całość dopłacać. Powiedzieli nie ma możliwości i koniec... pewnie skończy się sądem. A co to jest SKO???
A jeszcze jedno pytanie, jeśli rodzina ponosi pełną odpłatność za DPS to pieniądze wpłaca za dany miesiąc wpłaca na konto MOPSu czy DPSu? Bo dla mnie logicznym by było że na konto DPS a usłyszałam że MOPSu.
~Ismena

Napisano: 06 maja 2011, 23:57

Samorządowe Kolegium Odwoławcze - SKO - organ II instancji do którego można sie odwołać od wydanych decyzji organów I instancji takich jak np. MOPS. Na decyzjach, które otrzymujesz powinna być widoczna klauzula odwoławcza, gdzie jest to opisane.
~Maciek

Napisano: 07 maja 2011, 9:46

Dzięki :)
~Ismena

Napisano: 14 cze 2011, 17:03

Witam, po dłuższej przerwie. Otrzymałam decyzję MOPS na dom o który nie wnioskowałam, będziemy się od niej odwoływać. Czy jesteście w stanie pomóc mi i podpowiedzieć czy istnieją jakieś paragrafy o które bym mogła się oprzeć w odwołaniu. mama chce zostać w tym dps-ie w którym przebywa teraz, na pobycie krótkoterminowym ale potrzebna jest nam decyzja na ten dom, ten dps jest w innym już terytorialnie w innym powiecie i gminie niż jej miejsce zameldowania i zamieszkania. mops ciągle się upiera, że mama musi być umieszczona w dps adekwatnym do jej miejsca zamieszkania. całkowity koszt pobytu ponosi rodzina, gmina nie dopłaca nawet 1 grosika, już nie mam siły do nich, ciągle tylko słyszę, że gmina nie ma zabezpieczonych pieniędzy na pobyt mojej mamy w dps należącym do innego powiatu. Proszę o radę i pomoc, obawiam się że tylko opisanie tego że mama ma w tej chwili super opiekę, rehabilitację i że przede wszystkim się już zaaklimatyzowała w tym domu na nic się zda i chciałabym się móc posiłkować paragrafami ale nic nie mogę znaleźć takiego.
Będę wdzięczna za pomoc. Podaję też maila: [email protected]

Dziękuję
~Ismena

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x