MAJĄTEK A UMIESZCZENIE W DPS?? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 10 maja 2011, 14:30

mam pyt. dot. umieszczenia kobiety z zaburzeniami psychicznymi w DPS. Chodzi mi o masę spadkową; kobieta jest osobą ubezwłasnowolnioną, ma 2 synów- jeden w kryminale, drugi ma rodzinę, ten pracuje ale oświadcza że nie stać go na dopłacanie do DPS. Kobieta ma rentę, ale wiadomo, że na utrzymanie w DPS te środki w pełni nie wystarczą!! Istnieje jeszcze problem majątku, kobieta posiada posesję wraz z domem, w którym dotychczas mieszkała wraz z synem i rodziną (syn przy tym jest prawnym opiekunem tej kobiety). Mam więc pyt. jak to jest w innych OPS-ach?? czy syn musi najpierw wyjasnic sprawe majątku w Sądzie?? jak to wygląda? czy my jako Ośrodek mamy prawo wymagać wyjasnień w tej sprawie jesli kobieta ma tam dożywotkę?
~socjal

Napisano: 10 maja 2011, 14:43

zaznaczam, że ta ubezwłasnowolniona kobieta jest jedynym żyjącym właścicielem tego domu
~socjal

Napisano: 12 maja 2011, 20:01

to niech mieszkający płaci jej czynsz w ustawie jest zapis o majątku z którego można czerpać
~mikka

Napisano: 13 maja 2011, 13:43

Syn zobowiazany jest do alimentacji i to on powinien pokrywać różnicę odpłatnosć za pobyt matki w DPS a nie mamusię do DPS a on osiada na włosciach.
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x