Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego
Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego
Witam, mamy dziewczynkę 9-letnią która jest upośledzona umysłowo w st. umiarkowanym. Jest kompletnie niekomunikatywna. Podejrzenie elementów autyzmu. Poradźcie gdzie i jak można umieścić dziewczynkę w innej placówce? Rodzice mają prawa ograniczone. Dzięki za pomoc
Re: Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego
A może Ośrodek Szkolno Wychowawczy. Są to internaty przy szkołach Specjalnych.
Znaczy się Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy
My takie dzieci umieszczamy w DPS dla dzieci i młodzieży.
DPS to półśrodek, gdyż sąd wyrażając opiekunowi prawnemu zgodę na umieszczenie w DPS nie kończy postępowanie opiekuńczo - wychowawczego. Przeszkodą mogą być także opiekunowie prawni. Od ich zgody zależy umieszczenie dziecka w DPS lub SOSW. W moim domu chłopca z podobnymi problemami umieściliśmu w DPS dla zdieci i młodzieży. Załatwienie formalności zajęło około 1,5 roku.
Nie do końca się z Tobą zgodzę Marcinie jeśli chodzi o wyrażenie zgody na umieszczenie dziecka w DPS tylko za zgodą op. prawnych. Ja w tej chwili umieszczam dziecko w DPS bez zgody rodziców. Poprzednie dziecko umieściłem w DPS za zgodą rodziców i sąd zakończył postępowanie. A co do formalności to fakt trwają długo, choć ja miałem wiecej szczęścia i w moim przypadku czas był bardzo krótki. Pozdrawiam serdecznie.
I jak ~zocha próbowałaś ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno Wychowawczym?
Ona jest w SOSW ale tam nic a nic z nią nie robią. Nie rozwinęła się nawet na jotę
Dzieki bardzo odpowiedzi. Będziemy próbowali z DPSem

Dzieki bardzo odpowiedzi. Będziemy próbowali z DPSem
Oprócz Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
We wrześniu ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej będzie już w sejmie
Finansowanie antykoncepcji w domu dziecka
pomocy pomocy
USAMODZIELNIENIE
Indywidualny plan pracy
Zajęcia Wychowawcze
skreślenie wychowanka
wyprawka
obowiązki wychowawcy
Wychowankowie o domach dziecka
jakie mają nastąpić zmiany w d dz
wychowawca szuka pracy
Jak u was przygotowuje się do usamodzielnienia
kata
cofnięcie MOW
świetlica środ.to nie placowka opiek.wych.