Zajęcia Wychowawcze
Zajęcia Wychowawcze
Witam czy przeprowadzacie zajęcia wychowawcze w swojej placówce Opiekuńczo wychowawczej ?? Jak często czy jest to co dyżur ?? Czy moglibyście polecić jakąś literaturę z konspektami zajęć wychowawczych??? Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam pracowników z KP

Re: Zajęcia Wychowawcze
A można będąc wychowawcą nie mieć zajęć wychowawczych? Myślę, że raczej chodzi Ci o tzw. zajęcia \"scenariuszowe\". Teoretycznie jesteś zobowiązany do przygotowania takich zajęć na każde zajęcia, w praktyce tylko na te, na których jesteś oceniany. Inną sprawą jest to czy pracownik z KP ma czas na przygotowanie się do takich zajęć (wbrew pozorom te 26 godz w KN z czegoś wynika).
Ps. Potrzebujesz konspektów czy scenariuszy?
Na początek internet i strony o awansie nauczycielskim a ambitniej to jakiś program profilaktyczny np. \"Jak żyć z ludźmi\"
Ps. Potrzebujesz konspektów czy scenariuszy?
Na początek internet i strony o awansie nauczycielskim a ambitniej to jakiś program profilaktyczny np. \"Jak żyć z ludźmi\"

Witam. Polecam K.V. VOPEL. Jest dobry dla każdej kategorii wiekowej. Jeżeli chodzi o zajęcia zorganizowane to tak naprawdę nie musisz być teoretykiem. Organizuj czas tak jak ty się bawiłeś, uczyłeś i pracowałeś.
~etatysta potrzebuję jednego i drugiego bardziej scenariuszy ,jeśli nie byłoby to problemem to poproszę o pokierowanie Dzięki za odpisanie i za polecenie literatury pozdrawiam 

Zastanawiam się czy Państwo czujecie to co robicie i jaką prace podjęliście?Jeżeli w placówce mamy tworzyć atmosferę zbliżoną do rodzinnej to nie wyobrażam sobie aby prowadzić typowe niemalże szkolne zajęcia.Każy z wychowawców powinien przecież znać potrzeby dzieci,zdolności,deficyty.Zgodze się z Marcinem,ma być trochę zabawy,trochę pracy a najważniejsza jest atmosfera,ciepło i życzliwość dorosłych.Często zwykła rozmowa,spontaniczne zorganizowanie na potrzebę chwili zabawy dadzą więcej niż wydumane książkowe scenariusze.Wystarczy myśleć,czuć i chcieć.Czy w domu ze swoimi dziećmi prowadzicie Państwo zajęcia \"scenariuszowe\"?Pozdrawiam.
Brawo Hanka:)ale niektórzy potrzebuja cos gdzies wpisac i chyba o to najbardziej sie rozbiega w tych zajęciach scenariuszowych
~zosia dokładnie o to chodzi ponieważ dyrekcja wymaga tego żeby były prowadzone zajęcia scenariuszowe co mi się nie podoba ale cóż ja jestem tylko wychowawcą. ~Hanka Uwierz że czuję i to bardzo tą pracę, i wiem jaką pracę podjąłem i czuję się w pełni spełniony i robię to dla dzieci a nie ze względu tylko na finanse....
Marku25,to super co Napisałeś.Teraz należałoby spokojnie na zebraniu wychowawców i specjalstów podysktować na ten tmat złaszcza, co w pracy z dziećm się sprawdza,co nie zdaje egzaminu,jakie są potrzeby dzieci itd.Pozdrawiam.
takie podejście do pracy mnie bardzo cieszy:)a papierzyska sa wszędzie i czym więcej-tym lepiej:(
Haniu i Zosiu! Wychowawca, który nie potrafi zaplanować swoich zajęć oraz opisać tego co robi lub zrobić zamierza to jakaś pomyłka. Rozumiem, że Ty Haniu na pytanie dyrektora co dzisiaj będziesz robić z dziećmi i po co, odpowiadasz \"trochę zabawy,trochę pracy a najważniejsza jest atmosfera,ciepło i życzliwość dorosłych.\"
Marku25 czego te scenariusze mają dotyczyć? Prowadzisz jakieś koło zainteresowań? Może sam masz jakieś zainteresowania i mógłbyś je wykorzystać? Masz w pracy jakieś konkretnie wyznaczone godziny na przeprowadzenie tych zajęć? Czy dyrektor to hospituje czy też potrzebuje jedynie do wglądu? Jeśli mam ci pomóc to napisz coś więcej.
Marku25 czego te scenariusze mają dotyczyć? Prowadzisz jakieś koło zainteresowań? Może sam masz jakieś zainteresowania i mógłbyś je wykorzystać? Masz w pracy jakieś konkretnie wyznaczone godziny na przeprowadzenie tych zajęć? Czy dyrektor to hospituje czy też potrzebuje jedynie do wglądu? Jeśli mam ci pomóc to napisz coś więcej.
Oprócz Zajęcia Wychowawcze - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
pomysł na reorganizację DDz
Okresowa ocena sytuacji dziecka
PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej
We wrześniu ustawa o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej będzie już w sejmie
Finansowanie antykoncepcji w domu dziecka
pomocy pomocy
USAMODZIELNIENIE
Indywidualny plan pracy
skreślenie wychowanka
wyprawka
Jak zmienić placówkę dla dziecka upośledzonego
obowiązki wychowawcy