https://biznes.pl/podatki/kto-zaplaci-za ... tow/gvrn2j
"Biznes.pl › Podatki
wczoraj 17:55
Kto zapłaci za opodatkowanie banków i supermarketów?
Zbigniew Grzegorzewski Redaktor Naczelny Biznes.pl
Za dodatkowe opodatkowanie banków zapłacą przede wszystkim emeryci. Zwiększenie obciążeń podatkowych supermarketów spowoduje, że ceny będą wyższe. Propozycje prezydenta elekta Andrzeja Dudy w programie „Gość Biznes.pl” ocenia Ryszard Petru, prezes Towarzystwa Ekonomistów Polskich, założyciel stowarzyszenia NowoczesnaPL., które zamierza wystartować w jesiennych wyborach parlamentarnych."
Skomentuj
Komentarze
919
Udostępnij
popularne najnowsze wątki moje
~Horses for courses do ~ekonomista: Hej, no ma to sens, że jeśli super i hipermarkety podniosą ceny w związku z opodatkowaniem to małę sklepy będą bardziej konkurencyjne. Tylko czy ja w imię tej konkurencyjności chcę płacić za zakupy więcej?
Ja chcę by było tak jak obecnie. Jak potrzebuję dobrej jakości pomidor itp to po drodze ... rozwiń całość
wczoraj 21:22 | ocena: 71% | odpowiedzi: 78
odpowiedz
oceń: -1 +1
~q do ~senior: Jednak, gdyby prawo ułatwiło zakup żywności bezpośrednio u chłopa. To mogłoby być ciekawie. Owszem co w hurtowni, to w hurtowni. Ale takie owoce czy warzywa, to można by kupować prosto od producenta. Wiem, że urzędnicza brać wyskoczy z Sanepidami, PIH-em, certyfikatami i wszystkimi możliwymi ... rozwiń całość
dzisiaj 14:32 | ocena: 88% | odpowiedzi: 40
odpowiedz
oceń: -1 +1~kbb2 : To jest nieprawdopodobne co z nami ta banda zrobiła. Najpierw upodliła Polaków Stanem Wojennym, później zbankrutowane Państwo z hiperinflacją "oddała" narodowi a w między czasie podzielili się między sobą najlepszymi jego częściami jak maf*ny klan... Im więcej rozumiem tym jestem bardziej ... rozwiń całość
wczoraj 18:46 | ocena: 81% | odpowiedzi: 15
odpowiedz
~Balcerowicz musi odejść : Cóż za front obrony banków i marketów!!! Może jeszcze dotacje z budżetu im dać, to ceny będą niższe. Oczywiście w imię obrony emerytów. Ciekawe ile pan Petru dostaje za wypisywanie takich bzdetów. Ogromne pieniądze są wyprowadzane z Polski właśnie przez banki, sieci marketów i wielkie ... rozwiń całość
dzisiaj 16:59 | ocena: 88% | odpowiedzi: 5
odpowiedz
~sola do ~sig: sieci handlowe płacą mało lub nie płacą w ogóle, w porównaniu z zyskami podatek jest śmieszny, nie generuje 1% przychodu, podatek CIT się nie sprawdza, należy wprowadzić podatek obrotowy, nie może być tak, że olbrzymie zyski pochodzące kieszeni Polaków, są przekazywane do krajów macierzystych ... rozwiń całość
dzisiaj 17:13 | ocena: 92% | odpowiedzi: 4
odpowiedz
~siara do ~ekonomista: Uczciwe podatki powinni płacić wszyscy, a nie tylko najbiedniejsi, więc jestem za. Co jeśli podniosą ceny? A o ile mogą podnieść, o 1 czy 2%. Pozostawienie 10zł miesięcznie więcej za zakupy jakoś mnie nie przeraża. Poza tym wyrówna to szanse mniejszych (z reguły polskich) sklepików. Jeśli zaś ... rozwiń całość
dzisiaj 14:30 | ocena: 82% | odpowiedzi: 6
odpowiedz
~realista : Rosja wprowadziła embargo na polskie jabłka.Producenci mieli złożyć wnioski o rekompensaty.Warunkiem wypłaty było zdanie jabłek.I w tedy się okazało że zaczęli masowo rezygnować,kręcić itd.Nie liczyłbym na naszego producenta żywności w kwestii walki z cenami,hipermarketami itd.Oni nas już rżnę... rozwiń całość
dzisiaj 16:02 | ocena: 83% | odpowiedzi: 1
odpowiedz
~jan do ~kbb2: Ekonomista od 7 boleści.Od kiedy to podatek dochodowy dolicza się do ceny towarów. Ciekawe dlaczego nie mówił nic jak Tusk podnosił VAT ,który bezpośrednio przekłada się na podwyżki cen. Widać kto tu dba o interesy marketów i banków. Jeszcze Duda nie został prezydentem ,a swołocz nas już ... rozwiń całość"
JUŻ WIADOMO KTO STRASZY I JAKI MA W TYM INTERES