Najpierw dwa prawpisy na bazie których inicjatywe , stanowiaca tło problemu nalezy, jak uwazam , ocenic pozytywnie
§ 18. 1. Dziecku umieszczonemu w placówce opiekuńczo-wychowawczej albo w regionalnej placówce opiekuńczo-terapeutycznej zapewnia się
5) dostęp do zajęć wychowawczych, kompensacyjnych, a także terapeutycznych i rewalidacyjnych, o ile takie są wskazane dla dziecka
6) wyposażenie w:
a) odzież, obuwie, bieliznę i inne przedmioty osobistego użytku, stosownie do wieku i indywidualnych potrzeb.
Chłopiec jest w MOS. Uczestniczy w sekcji Karate. z tym jest związana potrzeba w zaopatrzenia go w odpowiedni strój. jak sama inicjatywę można poprzeć (werbalnie, pisemnie) to zaopatrzenie wymaga wydania pieniędzy.
u nas ja zwykle problem , bo kimono to nie jeans, kurtka , but anie nie kredka zeszyt lub barelon

Za moja sugestia MOS pogadał z nasza dyr i uzgodnili ze fizycznie kimona będzie kupione, ale rachunek będzie wystawiany na inne ubranie. Rachunek jest na bluzę (???) za 149,99 zł.
Gdy rachunek dotarł do naszej placówki rozpętała sie o to burza. W efekcie dowiedziałem sie , ze ....placówka tego rachunku nie pokryła i nie pokryje.
Chłopiec niebawem wyjeżdża na seminarium karate - 3 dniowa wycieczka. Organizator potrzebuje kasy _ 130 zł. W tym przypadku , po awanturze z bluzo-kimonem , dyrektorka kategorycznie odmówiła pokrycie atego wydatku.
Odmowę pokrycia kosztu zakupu kimona tłumaczy sie napisanym porozumieniem ( obozowym - co do rodzaju wydatków) . To porozumienie rzekomo obliguje placówkę do pokrywania wyżywienia, leków i kieszonkowego Inne rzeczy maja byc w naturze - proszek szampon itp....
Reasumując, : fajnie, niech chodzi na karate, skleja samoloty, uczy sie grac na instrumencie, wyjeżdża na ciekawe wycieczki, ale grosza na to nie damy.
Podobno ustawa o finansach publicznych czyni pokrywanie tych wydatków niemożliwym.
Co o tym myślicie i ewentualnie podpowiedzcie coś.
W szaleństwie metoda, moge wysłac informacje do MOS, jako opiekun prawny chłopca, że nie wyrazam zgody na udział mojego dziecka w żadnych inicjatywach wychowawczych które będą wiązały sie z wydawaniem przez placówkę pieniędzy, i wysłać to do MOS. Urz WOJ, Starostwa, PCPR