karta dużej rodziny dla małżonka rodzica - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 wrz 2018, 14:15

Mam pytanie czy żądacie aktu małżeństwa jeśli osobie przysługuje karta z tytułu bycia małżonkiem rodzica? zgodnie z ustawą nie powinniśmy nic żądać, ale jak wobec tego ustalić czy osoby są w związku małżeńskim? z opcji sprawdzania pesel w SI KDR raczej to nie wynika
ona1
Referent
Od: 25 cze 2014, 8:59
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2018, 7:58

Art. 10 ust. 9 ustawy o KDR
Kod: Zaznacz cały
Wójt ustalający prawo do Karty jest obowiązany do samodzielnego uzyskania lub weryfikacji: 1) drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw rodziny, lub drogą pisemną, z rejestrów publicznych, w tym z rejestru PESEL, o którym mowa w przepisach o ewidencji ludności, 2) drogą elektroniczną, za pośrednictwem ministra właściwego do spraw rodziny z systemu informacji oświatowej, o którym mowa w przepisach o systemie informacji oświatowej - odpowiednio informacji, o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 1, 2, 5, 7, 8, 8a, 10 i 11.
art. 21 ust. 1 pkt 7
Kod: Zaznacz cały
7) stan cywilny;
Szkoda tylko że przez moduł KDR nie ma opcji takich weryfikacji.

Niezbyt rozumiem dlaczego usunęli ten dokument z wymaganych dokumentów.
Ludzie niestety nie wiedzą czy i kiedy mają zaznaczać małżonek - zdarzało się, że ktoś konkubenta chciał jako małżonka zaznaczać (SZOK)

Są opcje weryfikacji tego, ale to bardziej dla Burmistrza/Prezydenta ze np. w USC mógłby to weryfikować itd, o ile masz upoważnienie to pewnie też by ci zweryfikowali [...]
W skrócie: Ja proszę o dostarczenie aktu małżeństwa.
(czy dobrze robię? Okaże się przy kontroli, ale brak weryfikacji to tak jakbym przyznawał w tym przypadku Kartę lub np. świadczenie nie mając pojęcia czy ono się należy).
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2018, 8:46

dzięki za odp, ogólnie mogliby teorię z ustawy dostosować do możliwości w praktyce i narzędzi jakimi dysponujemy, nie byłoby potrzeby potem kombinować
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 20 wrz 2018, 14:49

Ja nie żądam - sprawdzam w ewidencji mieszkańców, problem zaczyna się gdy ktoś jest zameldowany w innej gminie
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 21 wrz 2018, 7:56

czyli jak w praktyce wygląda to sprawdzanie- sam masz dostęp do ewidencji mieszkańców czy pisemnie prosisz o udostępnienie takich informacji i na jakiej podstawie?
ona1
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2018, 12:49

Tak, mam dostęp
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU