System a odmowa przyznania KDR jednej osobie - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 wrz 2018, 10:27

Wprowadziłem do systemu wniosek o KDR, informując ustnie i pisemnie, że jedna z osób wskazanych we wniosku dostanie odmowę z powodu niespełnienia przesłanek ustawowych. Teraz będę zatwierdzał ten wniosek i później przyznawał uprawnionym, a tej jednej odmawiał. Tylko teraz przez zatwierdzeniem chcę zapytać:
- czy ten X (nieuprawniona osoba) powinien być w systemie oznaczony jako "Inna osoba – niespełniająca warunków ustawy o KDR"(tak go roboczo oznaczyłem) czy też jako "rodzic" - według przekonania osoby wnioskującej?
- czy nie umieszczać tego nieuprawnionego X w wizualizacji kart elektronicznych u innych członków rodziny, a w wizualizacji przy nim zostawić tylko jego jako właściciela karty?
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 27 wrz 2018, 12:16

Jeżeli osoba X złożyła wniosek jako "Rodzic" o przyznanie karty i okazało się, że nie powinna to urzędnik nie może modyfikować tych danych. Wniosek to wniosek, został już podpisany i takie dane powinny być wprowadzone. Proszę tej jednej osobie wydać decyzję odmowną. Nie zostanie ona wtedy dodana jako członek rodziny, system nie stworzy dla niej karty.

W kwestii udostępniania danych karty innym to listy uprawnionych, którą podała osoba X nie należy modyfikować. Nieważne co osoba podała, skoro nie będzie miała karty to lista ta jest bez znaczenia. W przypadku np. dziecka Y, które chciało swoją kartę rodzicowi X udostępnić to wniosku również proszę nie modyfikować, ale w obsłudze sprawy, przed przyznaniem kart, proszę przejść następującą ścieżkę: zakładka "Wnioski do obsłużenia", wyszukać wniosek, wejść w obsługę, zakładka "Decyzje/przyznanie/wydanie", wyszukać osobę, kliknąć po prawej "szczegóły" (taka ikonka lupy), poszukać sekcji "Dane karty elektronicznej", po prawej stronie dla osoby X odznaczyć wiersz klikając "Zgoda na wizualizację". Po przyznaniu karty dziecku Y jego karta nie będzie udostępniana rodzicowi X.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 wrz 2018, 12:54

Bardzo dziękuję za te uwagi. W kwestii wizualizacji obawiałem się, że na etapie przyznawania system wyłapie jakąś niezgodność.
iks_ps
Stażysta

Napisano: 27 wrz 2018, 13:07

Jeżeli wejdzie Pan w obsługę wniosku i odznaczy uprawnienia tego jednego rodzica u wszystkich dzieci z kolumnie "Zgoda na wizualizację" to ostrzeżenie w postaci "błędów biznesowych" dla danej pozycji wniosku znikną.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 27 wrz 2018, 15:24

Tak też było, tzn. bez ostrzeżeń, cała operacja przebiegła pomyślnie. :) Jeszcze raz dziękuję. :)
iks_ps
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x