KDR dla niepełnosprawnych dzieci

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
Joanna92
Praktykant
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

KDR dla niepełnosprawnych dzieci

Post autor: Joanna92 »

Witam, co w przypadku gdy rodzice maja trójkę dzieci dorosłych (21,23,24 lata) wszystkie z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. należy się dzieciom karta?
Awatar użytkownika
ubu
Podinspektor
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Re: KDR dla niepełnosprawnych dzieci

Post autor: ubu »

w tym wyjątkowym przypadku (3 niepełnosprawnych dzieci) KDR należy się wszystkim członkom rodziny bez względu na wiek tych dzieci
"To err is human, to forgive is divine"
m_ssi
Praktykant
Zajmuję się: FA/ŚR/KDR
Kontakt:

Post autor: m_ssi »

Tak, zgadzam się, że w tym przypadku dzieciom się należy. Tylko do kiedy? na czas trwania orzeczenia?
m_ssi
Praktykant
Zajmuję się: FA/ŚR/KDR
Kontakt:

Post autor: m_ssi »

Dobra już widzę :) art. 11 ust. 1 pkt. 4 :D
wspomniana
Praktykant
Zajmuję się: KDR, KADRY
Kontakt:

Post autor: wspomniana »

Witam! Proszę o pomoc.
Mam pytanie w spawie KDR. Pani po 70-tce która ma wyrobioną KDR w tym roku, ponieważ miała trójkę dzieci, chce wyrobić KDR dla synka który jest już po 40-tce, ponieważ posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym , wydanym na stałe. Dodam, iż orzeczenie te zostało wydanie gdy był już po 30-tce.

Czy mu przysługuje Karta Dużej Rodziny?
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: michu95 »

wspomniana pisze: 29 paź 2019, 13:43 Witam! Proszę o pomoc.
Mam pytanie w spawie KDR. Pani po 70-tce która ma wyrobioną KDR w tym roku, ponieważ miała trójkę dzieci, chce wyrobić KDR dla synka który jest już po 40-tce, ponieważ posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym , wydanym na stałe. Dodam, iż orzeczenie te zostało wydanie gdy był już po 30-tce.

Czy mu przysługuje Karta Dużej Rodziny?
Rozumiem, że Pani otrzymała kartę i był to wniosek tylko dla rodziców? Żeby dziecku pszysługiwała karta to musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy - zobacz w ustawie. Czy jest tam trójka dzieci spełniających warunki ustawy?
wspomniana
Praktykant
Zajmuję się: KDR, KADRY
Kontakt:

Post autor: wspomniana »

Tak. To był wniosek dla rodzicow. Zadałam pytanie, aby sie upewnic czy myslę dobrze bo już zaczęłam w siebe wątpić. :roll: dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: michu95 »

wspomniana pisze: 29 paź 2019, 15:38 Tak. To był wniosek dla rodzicow. Zadałam pytanie, aby sie upewnic czy myslę dobrze bo już zaczęłam w siebe wątpić. :roll: dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Spoko, jeżeli tylko 1 dziecko i to nie jest przedłużenie to nawet nie ma co tu interpretować, tylko nie należy mu się. Ja się wtedy grzecznie powołuje na zapis we wniosku (jest to zapis z ustawy) i tłumacze osobie, że nie należy się... jest tam napisane coś w stylu "Ponadto powyższe warunki musi spełniać trójka dzieci". Czyli warunki określone w ustawie: do 18tki, do 25 uczące się, bez ograniczeń wiekowych niepełnosprawne. Ale niektórych nie przekonasz, większość jednak jak grzecznie pokaże to rozumie :D
ODPOWIEDZ