KDR dla niepełnosprawnych dzieci
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
KDR dla niepełnosprawnych dzieci
Witam, co w przypadku gdy rodzice maja trójkę dzieci dorosłych (21,23,24 lata) wszystkie z orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. należy się dzieciom karta?
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: KDR dla niepełnosprawnych dzieci
w tym wyjątkowym przypadku (3 niepełnosprawnych dzieci) KDR należy się wszystkim członkom rodziny bez względu na wiek tych dzieci
"To err is human, to forgive is divine"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/ŚR/KDR
- Kontakt:
Tak, zgadzam się, że w tym przypadku dzieciom się należy. Tylko do kiedy? na czas trwania orzeczenia?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/ŚR/KDR
- Kontakt:
Dobra już widzę
art. 11 ust. 1 pkt. 4 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, KADRY
- Kontakt:
Witam! Proszę o pomoc.
Mam pytanie w spawie KDR. Pani po 70-tce która ma wyrobioną KDR w tym roku, ponieważ miała trójkę dzieci, chce wyrobić KDR dla synka który jest już po 40-tce, ponieważ posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym , wydanym na stałe. Dodam, iż orzeczenie te zostało wydanie gdy był już po 30-tce.
Czy mu przysługuje Karta Dużej Rodziny?
Mam pytanie w spawie KDR. Pani po 70-tce która ma wyrobioną KDR w tym roku, ponieważ miała trójkę dzieci, chce wyrobić KDR dla synka który jest już po 40-tce, ponieważ posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym , wydanym na stałe. Dodam, iż orzeczenie te zostało wydanie gdy był już po 30-tce.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rozumiem, że Pani otrzymała kartę i był to wniosek tylko dla rodziców? Żeby dziecku pszysługiwała karta to musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy - zobacz w ustawie. Czy jest tam trójka dzieci spełniających warunki ustawy?wspomniana pisze: 29 paź 2019, 13:43 Witam! Proszę o pomoc.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: KDR, KADRY
- Kontakt:
Tak. To był wniosek dla rodzicow. Zadałam pytanie, aby sie upewnic czy myslę dobrze bo już zaczęłam w siebe wątpić.
dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Spoko, jeżeli tylko 1 dziecko i to nie jest przedłużenie to nawet nie ma co tu interpretować, tylko nie należy mu się. Ja się wtedy grzecznie powołuje na zapis we wniosku (jest to zapis z ustawy) i tłumacze osobie, że nie należy się... jest tam napisane coś w stylu "Ponadto powyższe warunki musi spełniać trójka dzieci". Czyli warunki określone w ustawie: do 18tki, do 25 uczące się, bez ograniczeń wiekowych niepełnosprawne. Ale niektórych nie przekonasz, większość jednak jak grzecznie pokaże to rozumiewspomniana pisze: 29 paź 2019, 15:38 Tak. To był wniosek dla rodzicow. Zadałam pytanie, aby sie upewnic czy myslę dobrze bo już zaczęłam w siebe wątpić.dziekuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Oprócz KDR dla niepełnosprawnych dzieci - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
pomocy wnioski elektroniczne dopiero zobaczyłam
duplikat + dodatkowa forma
Zapomniał o żonie - czyli wniosek tylko dla rodziców
NIEODEBRANE KDR
przedłużenie terminu i dodatkowa forma?
KDR przedłużenie karty
błąd w nazwisku na karcie
karta elektroniczna a zmiana miejsca zamieszkania
dzieci zmarły a kdr
opłata za kartę czy bez opłaty
utracony link do mobilnej karty?
Błąd przy zamówieniu kart
zły termin ważności karty, pomóżcie
Karty tylko dla rodziców a teraz same dzieci?
Brakujące oświadczenie
wniosek o nową formę i przedłużenie