Kolejna reforma ? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 30 mar 2015, 22:42

Robert

Napisano: 31 mar 2015, 7:32

jak placówki opiekuńczo-wychowawcze są w pieczy zastępczej to czemu nie mogą być mow-y i mos-y - wykonują tą samą pracę co wychowawcy w domach dziecka - dzieci takie same ale niestety zarobki i świadczenia o wiele wyższe , będą protestować , bo chcą kartę nauczyciela zachować -- jak wszyscy bez karty to wszyscy
tarzan

Napisano: 31 mar 2015, 9:00

Chyba, że
tarzan pisze:jak placówki opiekuńczo-wychowawcze są w pieczy zastępczej to czemu nie mogą być mow-y i mos-y - wykonują tą samą pracę co wychowawcy w domach dziecka - dzieci takie same ale niestety zarobki i świadczenia o wiele wyższe , będą protestować , bo chcą kartę nauczyciela zachować -- jak wszyscy bez karty to wszyscy
Ja czytam takie "wypociny", to dochodzę do wniosku, że niektórym nadal za dużo płacą i słusznie że nie są na karcie. Jak Ci chłopie żal, że zarabiasz za mało, to zmień pracę. Chyba, że nie masz kwalifikacji, albo nikt Cie nie chce zatrudnić w innej, lepiej płatnej pracy. Żal mi takich ludzi, którzy nie potrafią sami zatroszczyć się o siebie, ale chcą zaszkodzić innym. Jeśli tylko takie osoby zostały w domach dziecka, to faktycznie powinno się te placówki zlikwidować.

No i ciągle te same nazwiska Kluzik-Rostkowska, Kochan, Michalak....
etatysta

Napisano: 31 mar 2015, 10:15

etatysto, nie ma co ganic tarzana , bowiem w szalenstwie metoda. Oczywiscie o ile tarzan nie myśli przez pryzmat zemsty, a strach byłoby go słuchać gdyby był bezrobotny i np nie ubezpieczony ...."jak wszyscy to wszyscy"

a z tymi matołkami w Warszawie nie ma co dyskutować, . Nie przyjmują argumentów. Skoro obudził sie pomysł z MOWami, to ....zostanie on zrealizowany. Tak jak z placówkami. Przy tym wychowawców z MOW wytną z karty, co da "oszczędności" a przyniesie korzyść (taj jak w placówkach OP) że będzie ów wychowawca miał więcej czasu dla dziecka
Tak jak ja... jeden dyżur 12 godzin i dwie nocki.
Oblicze:
- dyżur dzienny od 8-20 to z dzieckiem po południu jakieś 5 g.
- nocki od 20 -08 , w tym cisza nocna 22 i pobudka 6:30 , i to razy 2/// ( 2x2) + (2x 1,5) = 4 +3 +5 = 12.

Przeraza mnie takie łatwe, cyniczne szafowanie określeniami: tato , mama, rodzina, zastępuje rodzinę, dom rodzinny...
"Te ośrodki działają jak piecza zastępcza. Dzieci przebywają w nich latami, a więc wychowawcy i terapeuci w tych placówkach de facto zastępują rodziców"

Jak łatwo w Polsce przychodzi obniżanie standardów.
mmariusz

Napisano: 31 mar 2015, 11:59

Witam.
Coraz głośniej się dzieje w sprawie MOS, MOW. Nasilenie kontroli NIK, czarny PR w mediach, propozycje posłów..... Skąd ja to znam? A przypomniałem sobie - 2011 i 2012 w Sejmie sprawa pieczy zastępczej. Nie chcę krakać - pamiętam jak w sejmie usłyszałem, że placówki to tylko początek, potem czas na PPP, MOS, MOW a na końcu zniesienie karty w szkołach. Niestety nie pamiętam kto z posłów lub posłanek to powiedział.
Do meritum. Wszystko wskazuje, że ma być inaczej i chyba będzie. 95 MOW i 69 MOS na koniec 2014 roku - do rozwałki w rok. Jak się tak po chłopsku policzy - 164 instytucje razy 30 osób w każdej daje 4920 ludzi zatrudnionych z KN. Po przejściu na KP połowa leci z roboty, nawet przy zachowaniu wynagrodzeń na wysokości KN tych co zostaną i tak 50% zysku. I najważniejsze moim zdaniem. Przejście pod MPiPS skutkuje urwaniem subwencji z edukacji i każdy zacznie liczyć koszty więc będzie zainteresowany co by tanio było i za wiele się nie płaciło ze swojej kasy. Więc.......
Teraz z innej beczki. Proponuję do lektury artykuł o MOW w Goniądzu autorstwa Waldemara Moczydłowskiego. Jak znajdę link podrzucę. Warto się zapoznać.
P.s. Etatysto co takiego zrobiła Ci "placówka", że za każdym razem walisz w tych co zostali w niej jak w bęben?
marcin75

Napisano: 31 mar 2015, 14:13

łooot i sedno.....

gorszy gatunek człowiek, obywatela. Z edukacji wystarczy mu szkoła. A poza tym , nie ma pełny brzuch, temperaturę dodatnią , miejsce do spania, no i brak awantur, łomotów i pijanego ojca. Tyle wystarczy dzieciakowi z patologicznej rodziny ....zakładając iz to sedno i przyczyna jego krzywdy.
Filozofia opieki.
mmariusz

Napisano: 31 mar 2015, 14:31

To, że powstało tyle MOW i MOS, to efekt niewydolności systemu stworzonego przez opiekę społeczną (większość powstała po 2004 roku). Jeśli nauczyciele będą mądrzejsi o doświadczenia z domów dziecka i protestów innych (lekarzy i górników), to sprawa skończy się niezłą rozróbą. Jeśli ktoś chce w ten sposób "reformować placówki resocjalizacyjne, to będzie też musiał zrobić to samo z pozostałymi placówkami specjalnymi (SOSz-W, SOW itp.), a to już spora siła i duże uzwiązkowienie. Połowa karcianych to nauczyciele w szkole, więc Marcinie policzyłeś chyba za mało tych pracowników (raczej trzeba jeszcze pomnożyć X 2 ;) W październiku wybory parlamentarne. Nie sądzę, że przed wyborami odważą się na taki ruch. W przeciwnym razie w interesie nauczycieli (a to kilkaset tysięcy ludzi z rodzinami) będzie, by nikt z PIS i PO nie trafił do sejmu (obecna Ministra edukacji z nadania PO, za PiSu likwidowała kartę w placówkach op-wych jako ministra pracy i polityki społecznej). W tej sytuacji nawet wybór Korwina byłby dla nich mniejszym złem :lol: :lol: :lol: :lol:
marcin75 pisze: P.s. Etatysto co takiego zrobiła Ci "placówka", że za każdym razem walisz w tych co zostali w niej jak w bęben?
Nie walę po tych co zostali, tylko irytują mnie mali, zawistni ludzie, którzy życzą innym, by mieli gorzej. Jeśli tacy "wychowawcy" znajdują schronienie w placówkach op-wych, to świadczy nie tylko o nich samych, ale też o doborze kadry do placówek. Postawa moralna i kompetencje przestały mieć jakiekolwiek znaczenie. Byle taniej. W placówkach op-wych pracuje nadal wielu wspaniałych ludzi, szkoda, że są wypierani przez frustratów.
etatysta

Napisano: 31 mar 2015, 20:53

etatysta pisze:W październiku wybory parlamentarne. Nie sądzę, że przed wyborami odważą się na taki ruch.
jasne ze od razy nie zrobią tak. POW wypracowało schemat. jak MOW przejdą pod MPiPS , ale nie tknie się wychowawców, to yyyyyyyyyy - ;) nie wiadomo czy protestować czy nie , , a nuż będzie gorzej. A jak to przejdzie, to za 2-4 lata nie będzie sensu trzymać na karcie wychowawców.

Wszak, jak to mówią, zaszłe procesy nieodwracalne są.

Ale. Właśnie przyszedłem do pracy i tematem , jak z wątku, podzieliłem sie z kolega. (nigdy nie był na KN) No i mnie po ludzku w...ił. :evil:
rzekł: i bardzo sie ciesze...po czym skończył czymś, czego w ogóle nie zrozumiałem: " wreszcie skończy sie czekanie na miejsca w MOWach

I jak tu protestować, no jak :cry: :oops:

Polski rząd ma gdzieś te grupę dzieciaków: jadło i dach na głowa. żadnych metod i eksperymentów. Ułomnymi łatwiej się rządzi.Potrzeby nie zasygnalizowane nigdy się nie odezwa Ułomnymi w każdym sensie...
Za komuny albo innego totalitarnego systemu tak by nie było....Oj , nie było by tak! Bo komunista chciałby aby bezkrytycznie nauczyciel propagował , wychowywał i nauczał w duchu komunistycznym. żeby te małe szkraby na małych komunistów wychować, a przynajmniej zaszczepić świadomość ze nie matka, ni ojciec dbali o ciecie, a Państwo .I nie robiłby cudów żeby ten nauczycie na to Państwo narzekał:mrgreen: :mrgreen:
mmariusz

Napisano: 01 kwie 2015, 11:29

etatysto ty jesteś pewno na karcie i myślisz o sobie - prawo równe dla wszystkich a wypociny to ty napisałeś
trzan

Napisano: 01 kwie 2015, 11:41

i nie schronienie tylko ciężka praca - i nie życzę nikogo źle - chce tylko równości dla wszystkich obywateli - kłania się konstytucja -
tarzan

Strona 1 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x