witam.
Nie chcę budzić dzieci o g. 5 rano, i nię chce aby komuś stała się krzywda - skaleczenie nozem , poparzenie woda , olejem..
niedawno pisałem o zmianach jakie maja u nas (POW) nastąpić, a mianowicie wychowawcy z dziećmi maja gotować posiłki. Nie zajęcia kulinarne ale pełne , od śniadania przez obiad i kolacje.
Jest szansa na walkę o przywrócenie właściwej funkcji wychowawcy.Zwiazki zawodowe powinny wystosować pismo do rzecznika praw dziecka o opinie. Będziecie widzieć dlaczego.
W mojej placówce (13 lat stażu))są zapędy że posiłki będzie gotować wychowawca z dziećmi - najpierw śniadania, dziecko , dyżurny wcześniej budzony i gotowanie śniadania, potem , za kilka miesięcy pobieranie zaliczki i robienie zakupów , gotowanie od śniadania przez obiad i kolacje. Sluzyc to ma lepszemu usamodzielnieniu wychowanka. Takie sa zalecenia urzędu wojewódzkiego.
Przeczytajcie to: https://brpd.gov.pl/sites/default/files/ ... st_men.pdf
Tag: Rzecznik praw dziecka wystąpienie do ministra edukacji narodowej – z dnia 02 marca 2015
Krew sie zagotuje. To samo dziecko, ten sam ce, czyli lepsze przygotowanie do samodzielnosci, agodnośc pracy z naukami pedagogicznym, ale u nas do garów, a tam oddziaływanie wychowawcze z prawdziwego zdarzenia
To propozycja rzecznika, uznana przez niego , dotycząca zmian w wychowaniu i opiece nad dziećmi, majaca na celu lepsze przygotowanie dziecka do samodzielności. Jak zatem ma się nasz kierunek przygotowania dziecka do samodzielności poprzez gotowanie do kierunku jaki preferuje rzecznik. Czy masz kierunek przystaje do prawa, bezpieczeństwa i jest zgodny ze współczesnymi naukami pedagogicznymi.
Być może to co u nas się dzieje nie jest zgodne ze współczenymi naukami pedagogicznym
Rzecznik już pokazał jak takie przygotowanie powinno wyglądać. Preferuje rozwiniecie oddziaływań pedagogicznych