Pilne !!!!! pomoc na kontynuowanie nauki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 kwie 2015, 13:35

Proszę o pomoc. Wychowanek na ustawie o pieczy. Pzryznano mu pomoc na kontynuowanie nauki od września 2014 do sierpnia 2015. W lutym 2015 wezwałam go na okresową ocenę programu usamodzielnienia. Okazało sięże powtarza po raz trzeci 5 semestr gimnazjum ( 2 razy w tej samej szkole) oraz, że od listopada do stycznia nie uczęszczał wogóle na zajęcia. Wstrzymałam mu wypłatę świadczenia i wszczęłam postępowanie w sprawie uchylenia pomocy na kontynuowanie. Ale w sumie od lutego należy mu się od nowa???? Jak zrobić czy uchylić tą decyzję oraz naliczyć świadczenie nienależnie pobramne za 3 miesiące. A później na jego wniosek przyznać mu od nowa?
KasieńkaPCPR

Napisano: 03 kwie 2015, 22:08

witam, odsyłam do raportu NIanych wychowankówK w sprawie usamodzielni
Na wszystko musi byc podstawa prawna.

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o ... iecka.html

cyt. Osoby usamodzielniane najczęściej korzystały z pomocy na kontynuowanie nauki. Robiły to tym chętniej, że przyznanie pomocy na ten cel jest praktycznie bezwarunkowe i nienaruszalne, nie zależy bowiem ani od efektów kształcenia, ani nawet od frekwencji. W połowie objętych kontrolą centrów zwracano uwagę, że prowadzi to do nadużyć polegających na pozorowaniu kształcenia, którego celem było uzyskanie nie wykształcenia, ale świadczeń finansowych. Powiatowe Centra Pomocy Rodzinie w żadnym wypadku bowiem, nawet przy alarmująco niskiej frekwencji, nie mają podstaw, aby przestać wypłacać świadczenia. W przypadku skreślenia z listy słuchaczy, aby nie stracić pieniędzy, wychowankowie po prostu zapisują się do kolejnej szkoły.
mmariusz

Napisano: 29 kwie 2015, 9:09

A czy jeżeli dyrektor placówki skreślił mnie z listy wychowanek za złe zachowanie na dwa miesiące przed planowanym usamodzielnieniem to przysługują mi świadczenia wynikające z ustawy tj. pomoc na kontynuację, zagospodarownie itd.?
była wychowanka

Napisano: 29 kwie 2015, 18:27

Są tylko trzy sposoby opuszczenia placówki
- śmierć
- pełnoletność
- uchylenie postanowienia sadu o umieszczeniu w placówce, rodzinie zast,, rodzinnym domu dziecka ( najczęściej też z przywróceniem władzy rodzicielskiej)
mmariusz

Napisano: 29 kwie 2015, 20:24

mmariusz,
opuszczenie placówki nie jest tożsame ze skreśleniem. Pełnoletniego wychowanka można skreślić z listy. Z postu byłej wychowanki wnioskuję, że w chwili skreślenia z listy była pełnoletnia, ale jeszcze przed usamodzielnieniem
Kika65

Napisano: 30 kwie 2015, 8:07

zatem niech była wychowanka doprecyzuje czy skreślono ją jako dziecko (bo to częste przypadki, zwłaszcza jak dzieci sa w MOW), czy jako osobę pełnoletnia, która nadal przebywała w dotychczasowej placówce.
Jeżeli wyrzucono jako pełnoletnia, to świadczenia na usamodzielnienie przysługują.
Nie przysługują , jeżeli opuszczono piecze przed osiągnięciem pełnoletności
mmariusz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x