komunikat ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 10 cze 2014, 10:43

olik pisze:ministerstwo niczego nie każe tylko jak krowie na rowie wskazuje obowiązujace przepisy analfabetom po gminach pozatrudnianym w świadczeniach rodzinnych którzy niestety nawet czytac nie potrafia
Bredzisz. Nie mam u siebie rolników i problem mam w poważaniu, ale ten komunikat to śmiech na sali.
W związku z powyższym, ocenę, czy dany rolnik, małżonek rolnika, domownik, zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, czy też nie, ustawodawca pozostawił rolnikowi, małżonkowi rolnika, domownikowi. Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność, niż opisane wyżej oświadczenie.
Jeśli w ustawie brak jest definicji legalnej dla określonego pojęcia, to należy sięgnąć do systemu prawa, a nie pozostawić definiowanie uznaniu strony.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że są już KRUSy, które wysłały do gmin w swoim zasięgu żądanie informowania o złożeniu takich oświadczeń? Bo jeśli rolnik zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego, to ma to znaczenie prawne. Ten komunikat wyraża może życzeniowe myślenie pracowników MPIPS ale z wykładnią przepisów prawa nie ma wiele wspólnego.
Rację przyznam Ci tylko pod jednym względem. Nie podważałbym oświadczeń rolników i przyznawałbym im ZDO. Ale nie dałbym złamanego grosza za to, czy za chwilę KRUS ich nie wyłączy z ubezpieczenia, Agencja pozbawi dopłat bezpośrednich, albo nie zapuka do nich Prokurator.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 10:49

We wszystko co usłyszysz od razu wierzysz?
Mózgu własnego nie masz i czytac nie potrafisz prostej jak budowa cepa regulacji w tym zakresie?
Kto was pozatrudniał i jakim cudem?
olik

Napisano: 10 cze 2014, 10:53

Olik musiałeś mieć bardzo trudne dzieciństwo i do szkoły o ile chodziłeś miałeś pod górkę. To widać słychać i czuć.
oregon

Napisano: 10 cze 2014, 10:59

olik pisze:We wszystko co usłyszysz od razu wierzysz?
Mózgu własnego nie masz i czytac nie potrafisz prostej jak budowa cepa regulacji w tym zakresie?
Kto was pozatrudniał i jakim cudem?
Dobre pytanie, czas byś sam je sobie zadał/zadała.
Wystarczy wziąć do ręki np. uchwałę 7 sędziów NSA by poczytać co należy zrobić w sytuacji, gdy dane pojęcie nie jest zdefiniowane wprost w ustawie. Czy można odstąpić wówczas od określonych w art. 7 i 77 kpa zasad? Może Twoim zdaniem pozwala na to komunikat MPIPSu? Bądźmy poważni, albo ufamy sędziom NSA, albo komunikatowi podpisanemu, pardon nie podpisanemu, ale sporządzonemu przez jakiegoś absolwenta dziennikarstwa tudzież geografii. :)
I żeby nie było, nie mam nic do pracowników MPiPS personalnie, po prostu zbyt długo pracuję by bezrefleksyjnie wierzyć w ich komunikaty. Wszystko biją zresztą szkolenia, na których można usłyszeć "Ja osobiście mam inne zdanie, ale stanowisko ministerstwa jest następujące:..."
Ostatnio zmieniony 10 cze 2014, 11:06 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 11:04

A co ma piernik do wiatraka. Co mnie obchodzi co krus zrobi z takimi osobami czy tez arimr. Nic kompletnie jeśli chodzi o prawo do zdo, śp i szo.
Kolejny pseudomądry co nie zna własnych przepisów a zabiera sie za przepisy krusu i arimr.

Nie bredz tez o jakichs sieganiach do systemu prawa, bo obawiam sie ze nawet nie wiesz co to pojecie oznacza. Jest jednoznacznie uregulowana kwestia dowodowa na zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy - oświadczenie własne. Poza tym, nie ma żadnej nigdzie ustawowej definicji pojęcia "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego/zaprzestania wykonywania w nim pracy" do której mozna by siegnąc, więc nie bełkocz wciąż o jakichś odesłaniach do jakiegoś systemu prawa. I wyprzedzając kolejne b.zdury nie naciagaj tu przepisów ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników dotyczacych przyznawania rent/emerytur rolnikom bo znowu sie ośmieszysz.

Kolejny analfabeta potwierdza obraz nedzy tego forum
olik

Napisano: 10 cze 2014, 11:13

Ja pierd.... Jak wół wam napisali jakie są regulacje prawne w tym zakresie, wytłumaczyli prawie jak ostatnim baranom, a tu dalej bełkoty z wymyslaniem kolejnych bz.dur.
Poziom skre.tynienia niektórych tutaj zasługuje na jakąs nagrodę ala Darwina
marek.w

Napisano: 10 cze 2014, 11:17

"kronos79" , najmądrzejszy pracowniku OPS w Polsce . Piszesz , że : ".....Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że są już KRUSy, które wysłały do gmin w swoim zasięgu żądanie informowania o złożeniu takich oświadczeń? Bo jeśli rolnik zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego, to ma to znaczenie prawne......"
Nie było w Polsce takiego przypadku i nie będzie. Tę mantrę powtarzasz po raz n-ty dla obrony swojego niezrozumiałego zacietrzewionego stanowiska. Jeżeli rolnik prowadzi również gospodarstwo domowe związane z gosp. rolnym, nie wyrejestruje się z KRUS. I to KRUS będzie przeciwny wyrejestrowaniu, chociaż rolnik nawet by chciał. Pojęcie "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego" ( w oświadczeniu oczywiście bez dat), wprowadzono dla ustawy z dnia 4 kwietnia i odnosi się tylko do tej ustawy. Do żadnej innej, również tej KRUS. Ponadto mylisz pojęcie z ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników . Tam jest napisane "zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej".
Naprawdę, przestań tkwić w swoich urażonych ambicjach, bo "głupim, nie jest ten co się myli i popełnia błędy, ale ten kto się do nich nie przyznaje".
Gość

Napisano: 10 cze 2014, 11:27

Prwie ok gość tylko moim zdaniem nie ręcz tak za krusy bo nie wiesz co wymysli jakis oddział w pcimiu dolnym, chyba ze cos wiesz o czym ja nie wiem.
Tak czy siak nic nas nie obchodzi co z nimi zrobi krus, za wyjatkiem prostej tez jak budowy cepa kwestii składek - choć jak pokazuje to forum nedzy połowa w śr nawet nie zna art. 6 ust. za-c ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Ale to juz po prostu obraz kompetencji
marek.w

Napisano: 10 cze 2014, 11:35

olik pisze:A co ma piernik do wiatraka. Co mnie obchodzi co krus zrobi z takimi osobami czy tez arimr. Nic kompletnie jeśli chodzi o prawo do zdo, śp i szo.
Kolejny pseudomądry co nie zna własnych przepisów a zabiera sie za przepisy krusu i arimr.

Nie bredz tez o jakichs sieganiach do systemu prawa, bo obawiam sie ze nawet nie wiesz co to pojecie oznacza. Jest jednoznacznie uregulowana kwestia dowodowa na zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy - oświadczenie własne. Poza tym, nie ma żadnej nigdzie ustawowej definicji pojęcia "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego/zaprzestania wykonywania w nim pracy" do której mozna by siegnąc, więc nie bełkocz wciąż o jakichś odesłaniach do jakiegoś systemu prawa. I wyprzedzając kolejne b.zdury nie naciagaj tu przepisów ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników dotyczacych przyznawania rent/emerytur rolnikom bo znowu sie ośmieszysz.

Kolejny analfabeta potwierdza obraz nedzy tego forum
+
Uważaj, żeby Ci żyłka nie pękła. Mimo że prezentujesz rynsztokowy poziom dyskusji, nie obrażam Cię i tego samego oczekuję. Chyba że chcesz się zachowywać jak gimnazjalista, ale wtedy za rozmowę dziękuję ja, szkoda mojego czasu.
Nie widzisz problemu, ja Cię edukować nie zamierzam. Ale z ciekawości zadzwoń sobie do KRUSu i zapytaj, co zamierzają zrobić z takimi rolnikami.
Na koniec, to że nazwiesz kogoś analfabetą naprawdę nie sprawia ani odrobinę, ze głoszone przez Ciebie brednie staną się choć odrobinę bardziej prawdziwe.
Nie było w Polsce takiego przypadku i nie będzie.
Zaręczam, że są.
Naprawdę, przestań tkwić w swoich urażonych ambicjach, bo "głupim, nie jest ten co się myli i popełnia błędy, ale ten kto się do nich nie przyznaje".
Czegoś nie rozumiesz. W żadnym miejscu nie napisałem, że rolnicy na pewno będą mieli problemy z tego tytułu, ale arogancją jest twierdzenie, że na pewno tych problemów unikną.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 cze 2014, 11:40

Kronos po raz kolejny - Co mnie obchodzi co sobie zamierza z nimi zrobic KRUS? Nie ma to żadnego wpływu na prawo do zdo, śp, szo z wyjatkiem kwestii składek. Ilez razy to samo mam ci powtarzać?
Co z nimi zrobi proboszcz tez mnie nie obchodzi. Co z nimi zrobi kasjerka w biedronce tez mnie nie obchodzi.
olik

Strona 2 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x