komunikat ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 07 lip 2014, 11:13

nowaa pisze:Jakoś u mnie nie milczał - od 15 maja odsyłałam do krusu rolników z pytaniami, co bedzie z ich ubezpieczeniem w krus, jak złoża u mnie oświadczenia, że zaprzestali prowadzenia gospodarstwa. I dostawali odpowiedz, że straca ubezpieczenie w krus i wielu rolników zrezygnowalo z ubiegania sie o zdo. Dla wielu tez było to obojętne i maja zdo, stracili ubezpieczenie w krus i ja ich objelam ubezpieczeniem w zus.
A teraz jakieś niesamowite podniecenia, jakies b.zdurne wymyślanie sprzeczności w komunikatach ministerstwa i krus ktore dotycza kompletnie czego innego i zadnych sprzeczności w tym nie ma.
czyli w krusach były niekompetentne osoby, które wprowadzały rolników w błąd
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 11:18

Patrząc na wpisy pracowników śr na tym formu świadczące w wielu przypadkach o braku choćby umiejetności czytania, patrząc na to ile wam zajeło załapanie choćby tego, kedy rolnikowi moze zostac przyznany zdo, odkrycie, że gdzieś tam, w jakimś oddziale krusu ktos był niekompetentny, jest niesamowicie odkrywcze.
nowaa

Napisano: 07 lip 2014, 11:23

nowaa pisze:Patrząc na wpisy pracowników śr na tym formu świadczące w wielu przypadkach o braku choćby umiejetności czytania, patrząc na to ile wam zajeło załapanie choćby tego, kedy rolnikowi moze zostac przyznany zdo, odkrycie, że gdzieś tam, w jakimś oddziale krusu ktos był niekompetentny, jest niesamowicie odkrywcze.
nowaa, nie napinaj się tak .. wyluzuj troszeczkę, dopiero poniedziałek jest ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 11:24

sprzeczności między komunikatem ministerstwa a komunikatem KRUS dla każdego potrafiącego czytać są jasne i czytelne (nie oceniam twoich zdolności nowaa, może po prostu przeoczyłaś pewne fragmenty komunikatu):
"W związku z powyższym, jeśli rolnik, małżonek rolnika, domownik, otrzymujący ww. świadczenie w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, podlega jednocześnie obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w KRUS (na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników), to do ubezpieczenia do ZUS-u nie zostanie zgłoszony".

KRUS:
"Złożenie zatem przez rolnika, jego małżonka lub domownika, ubiegającego się o przyznanie zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku opiekuńczego albo świadczenia pielęgnacyjnego oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego lub wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym wskazuje na niespełnianie przez te osoby warunków do podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników"

W świetle komunikat KRU nie ma przypadku opisanego w komunikacie ministerstwa.
Ministerstwo wprowadzało w błąd (Mazurkiewicz również) zarówno na szkoleniu jak i komunikacie.
Czego więc nie rozumiesz? Naszego oburzenia?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 11:28

Elmer pisze: W świetle komunikat KRUS nie ma przypadku opisanego w komunikacie ministerstwa.
Może i jest, ale z pewnością nie dotyczy rolników. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 11:47

W informacji ministerstwa jest zdanie warunkowe i ministerstwo nie rozstrzygało, czy ktos w krusie podlega, czy nie, bo przepisy o ubezpieczeniu społecznym rolników, to nie właściwośc ministerstwa - rozstrzygniecie, czy ktos podlega obowiązkowi ubezpieczenia w krus pozostawiono krusowi - i właśnie tym stanowiskiem krus tak tu namietnie sie podniecacie - mi ono było znane jeszcze w maju po informacjach od rolników ktorzy o to pytali w swoich oddziałach krus (pisałam wyżej).

Jak ktoś sobie zakodował błedni cos innego to teraz sie niesamowicie ekscytuje, a wystarczyło tylko i wyłacznie pilnować własnej właściwości, ale nie, wy od razu wtryniacie sie w to co zrobi krus z rolnikami, co zrobi arimr z rolnikami.
nowaa

Napisano: 07 lip 2014, 11:49

Do Nowaa. Mam pytanie skoro u was jak piszesz już od początku jak przyznajecie zdo wyjaśniacie te sprawy z KRUS również i dla ubezpieczonych z mocy ustawy to mam pytanie, jakie dostałaś zaświadczenia z KRUS, że ci rolnicy obowiązkowo ubezpieczeni już nie podlegają. Jeśli możesz podać jak brzmi treść tego zaświadczenia o wyrejestrowaniu - tych obowiązkowych oczywiście, może podaja jakies przepisy. Jestem zainteresowana, bo te sprawy też mnie dotyczą, pójdę do KRUS, ale chcę wiedzieć z czym i po co mam pójść.
Gość

Napisano: 07 lip 2014, 11:52

"W informacji ministerstwa jest zdanie warunkowe ..."
Problem jest w tym, że taki warunek nie występuje.
Jeżeli umieszczają zdanie w takiej formie, na szkoleniach mówią, że nie ma problemu, to sorry, ale wprowadzają w błąd.
Jak nie mają wiedzy na ten temat (między nami mówiąc wstyd) to wystarczyło napisać zamiast:
"W związku z powyższym, jeśli rolnik, małżonek rolnika, domownik, otrzymujący ww. świadczenie w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, podlega jednocześnie obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w KRUS (na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników), to do ubezpieczenia do ZUS-u nie zostanie zgłoszony".

Rozstrzygniecie prawa do ubezpieczenia w KRUS leży w gestii KRUS.

Dla mnie wydanie komunikatu (i szkolenie w podobny sposób) w tej formie jest po prostu kompromitacją i wprowadzaniem w błąd. Obrona ministerstwa graniczy z kuriozum.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 11:58

Jaka obrona? Jeden organ wypowiada sie o swoich przepisach, bo inaczej nie moze, inny o swoich przepisach. Stad w komunikacie jest zdanie warunkowe. Znasz cos takiego jak przestrzeganie właściwosci?
Skąd ty się urwałeś?
nowaa

Napisano: 07 lip 2014, 12:01

skąd się urwałem? Na pewno z innej bajki niż ty.
jeżeli to zdanie nie jest określeniem możliwości ubezpieczenia osoby pobierające ŚP, SZO, ZDO w KRUS to my nawet innym językiem rozmawiamy. I szkoda, że tylko ja w języku polskim.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 5 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x