komunikat ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 53 ]

Napisano: 07 lip 2014, 9:36

komunikatem ministerstwa i twierdzeniami szkolących (w ty Mazurkiewicza) stojących okoniem do KRUS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 9:53

nowaa pisze:Co ma do tego ministerstwo?
Stanowisko KRUS wynika z przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników i żadną nowością nie jest.
Albo rolnik chce świadczenia od nas albo pozostać w krus. Wybór należy do niego.
Czym tu sie podniecacie do paru dni?
a może całkiem inaczej - świadczenie i KRUS - :lol:
Kati@

Napisano: 07 lip 2014, 10:09

Po raz kolejny, nie tylko ja, jak widze na tym formum zawuważę - komunikat ministerstwa jest o warunkach przyznawania zdo, śp i szo i składek przy tych świadczeniach. Komunikat krus jest o tym, kiedy rolnik utraci prawo do ubezpieczenia w krus na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Po raz kolejny - według krus rolnik straci ubezpieczenie w krus jesli zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy. I co w tym nadzwyczajnego?
Albo rolnik chce świadczenie u nas albo chce zostac w krus. Ma wybór. Nikt nikomu nie obiecywał że od 15 maja to rolnik u nas bedzie kompletnie nieaktywny zawodowo zeby dostac od nas kase ale w krus to dalej ma byc uznawany za aktywnego zawodowo. Tak lekko teraz juz nie ma.
Czy to tak trudno zrozumiec? Przestańcie sie więc podniecać, a juz tym bardziej bredniami mazurkiewicza - juz rok temu nasłuchałam sie i naczytałam jego bredni jak to trzeba wygaśniecie decyzji na sp stwierdzac decyzja administracyjną. Kolejnych jego bredni nie chce mi sie słuchać
nowaa

Napisano: 07 lip 2014, 10:35

No tak, ale na braku tego doprecyzowania to powstało zamieszanie. Gdyby od początku w ustawie o zdo był przepis, że przy zdo również podlega się pod ubezp. w ZUS - to by była jasność, otrzymujesz zdo i ubezpieczenie i na tej podstawie wyrejestrują cię KRUS. A teraz co, oświadczenia są poskładane, również z datą wsteczną i załóżmy my rolnicy idziemy na współpracę z KRUS i nas wstecznie wyrejestrują i oddadzą nam nasze składki, ale czy wy nas OPS wstecznie zarejestrujecie w ZUS ? Ja jako ubezpieczona w KRUS, przejdę da ubezpieczenie przy zdo ale na bieżąco, dlaczego to ja mam ryzykować utratę ubezpieczenia za poprzedni okres, bo moż być tak: tam mnie wyrejestrują, a OPS mnie nie ubezpieczy odnośnie wstecznego okresu a i teraz ustawa o zdo ma konkretny zapis o ubezpieczeniu z mocy ustawy.
Gość

Napisano: 07 lip 2014, 10:41

Oczywiście że zostaniesz wstecznie ubezpieczony w ZUS (za wyjątkiem składki zdrowotnej), jeśli dostaniesz wstecznie zdo. To zadna nadzwyczajna procedura.
annaw

Napisano: 07 lip 2014, 10:45

nowaa pisze:Po raz kolejny, nie tylko ja, jak widze na tym formum zawuważę - komunikat ministerstwa jest o warunkach przyznawania zdo, śp i szo i składek przy tych świadczeniach. Komunikat krus jest o tym, kiedy rolnik utraci prawo do ubezpieczenia w krus na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Po raz kolejny - według krus rolnik straci ubezpieczenie w krus jesli zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy. I co w tym nadzwyczajnego?
Albo rolnik chce świadczenie u nas albo chce zostac w krus. Ma wybór. Nikt nikomu nie obiecywał że od 15 maja to rolnik u nas bedzie kompletnie nieaktywny zawodowo zeby dostac od nas kase ale w krus to dalej ma byc uznawany za aktywnego zawodowo. Tak lekko teraz juz nie ma.
Czy to tak trudno zrozumiec? Przestańcie sie więc podniecać, a juz tym bardziej bredniami mazurkiewicza - juz rok temu nasłuchałam sie i naczytałam jego bredni jak to trzeba wygaśniecie decyzji na sp stwierdzac decyzja administracyjną. Kolejnych jego bredni nie chce mi sie słuchać
nowaa, nie podniecam się komunikatem krusu .. ale faktem jest, że jak zdo wchodziło w życie to krus miczał albo odpowiadał przez telefon, że zdo nie przeszkadza .. ... ... a teraz jak wydane decyzje i wypłacone to oni sobie wysmażyli nieświeży kotlet :|
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2014, 10:54

to kogo to dotyczy
Art. 14.
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.
Kati@

Napisano: 07 lip 2014, 10:56

sory miał być art. 15
Kati@

Napisano: 07 lip 2014, 10:59

Jakoś u mnie nie milczał - od 15 maja odsyłałam do krusu rolników z pytaniami, co bedzie z ich ubezpieczeniem w krus, jak złoża u mnie oświadczenia, że zaprzestali prowadzenia gospodarstwa. I dostawali odpowiedz, że straca ubezpieczenie w krus i wielu rolników zrezygnowalo z ubiegania sie o zdo. Dla wielu tez było to obojętne i maja zdo, stracili ubezpieczenie w krus i ja ich objelam ubezpieczeniem w zus.
A teraz jakieś niesamowite podniecenia, jakies b.zdurne wymyślanie sprzeczności w komunikatach ministerstwa i krus ktore dotycza kompletnie czego innego i zadnych sprzeczności w tym nie ma.
nowaa

Napisano: 07 lip 2014, 11:01

nie art. 14 ani 15 tylko art. 6 ust. 2b ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. O czym my rozmawiamy skoro nawet podstawy prawnej nie potrfisz podac prawidłowo?
nowaa

Strona 4 z 6    [ Posty: 53 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x