Kontenery zamiast mieszkania socjalnego - HYdE PaRK

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 04 gru 2015, 15:12

bua ha ha ha :lol:
przytoczę jeszcze raz definicję:
Za PWN:
pięknoduch «ktoś oderwany od rzeczywistości, przypisujący zbyt dużą wartość wzruszeniom estetycznym»
Zwracam uwagę na wyróżnione fragmenty.
Nijak przeciwieństwem pięknoducha nie jest człowiek małostkowy (za PWN: małostkowy «taki, który przywiązuje wagę do rzeczy błahych, a nie widzi tego, co jest naprawdę ważne; też: świadczący o takim usposobieniu» ).
Nie wiem czy rozmawiamy tym samym językiem :lol: :lol: :lol: :lol:

przeciwieństwem pięknoducha jest realista (tutaj zgoda), ale łączenie go z człowiekiem małostkowym jest dużym nadużyciem :lol: :lol: :lol: :lol: Realista-człowiek małostkowy ciekawe połączenie, ale chyba wynikające z pewnych problemów językowych.

PS. polecam jeszcze raz przeczytać cytat z Herberta i zwrócić uwagę na słowa "może być pomocna". Kolega esteta, nie wiem czemu, próbuje wzmocnić ten przekaz i słowa może być pomocna zastępuje jest decydująca. A to duże nadużycie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2015, 18:11

wiecie co?
czytam, czytam w kółko, czytam jeszcze raz tę dyskusję ożywioną, liczę emotikonki, zaglądam do słowników PWN, płytki umysł wysilam
Ale jako ten luzak myślę sobie, jaką żesz minę miałby przeciętny przyszły lokator kontenera, gdyby miał w naszej tu dyskusji na swój temat wziąć aktywny udział...!!!???
To byłby widok :D
Mam chęć się rozejrzeć po moim przedmieściu od strony wysypiska - może znajdę jakiego i dam mu powyższe teksty do poczytania :D :D :D
luzak

Napisano: 04 gru 2015, 18:51

Elmer czemu ty taki nudny jesteś? Kobieta ci nie daje?
Ares30

Napisano: 04 gru 2015, 19:44

luzak
dobry fragment tekstu, poważnie.pełna obiektywizacja z wyeksponowaniem zjawiska, język oszczędny i celny. precyzja wyrażania i swoboda humoru przy tym.No tak sam rzeczony " lokator kontenera" , podmiot w całej tej dyskusji by się nie odnalazł za nic.
Słuszna uwaga.
W przeciwieństwie do nonsensów elmera. Ty brawo.
teatr

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem