kto będzie realizować postanowienia? - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 paź 2011, 9:58

Czy wyczytaliście w nowych przepisach, kto będzie realizować postanowienia sądowe od nowego roku? Jakoś nie dojrzałam w ustawie o pieczy zastępczej, czy to zadanie należy do PCPR czy do organizatora.
Pracownicy socjalny PCPR będą wykonywac właściwie tylko prace administracyjne. Kto Waszym zdaniem będzie zabierał dzieci od RB i umieszczał w RZ?
Macie może jakieś interpretacje, wyjasnienia?
~GOŚĆ

Napisano: 28 paź 2011, 12:24

Mówi o tym rozporządzenie MSWiA z 31.03.2011 Dz.u. 81 poz 448
~iwa

Napisano: 28 paź 2011, 13:36

to rozporządzenie ma tytuł w sprawie procedury postępowania przy wykonywaniu czynności odebrania dziecka z rodziny w razie bezpośredniego zagrożenia życia lub zdrowia dziecka w związku z przemocą w rodzinie
A realizacja postanowieniea sądu to nie tylko w takim przypadku, w zasadzie najczęściej jest to sytuacja gdzi takiego bezpośredniego zagrzożenia nie ma więć moim zdaniem to nie w tą stronę
~edzia

Napisano: 28 paź 2011, 13:51

dokładnie, chodzi mi o tą \"drugą\" sytuację, kiedy nie jest to postępowanie w zakresie odbierania dziecka przy bezpośrednim zagrożeniu zdrowia i życia dziecka. bardziej to dotyczy OPS-ów tj. pracowników socjalnych podczas wykonywania swoich czynności.
Mi chodzi o sytuację, gdy otrzymujemy (dotychczas) jako PCPR postanowienie do zrealizowania o umiezsczeniu dziecka np. w placówce o-w lub pogotowiu rodzinnym.
Co z takimi od 01.01.2012r? czy nadal spada to na PCPR czy Organizator?
~GOŚĆ

Napisano: 28 paź 2011, 14:56

Art. 180. Do zadań własnych powiatu należy:

2) zapewnienie dzieciom pieczy zastępczej w rodzinach zastępczych, rodzinnych domach dziecka oraz w placówkach opiekuńczo-wychowawczych
~Jagoda

Napisano: 28 paź 2011, 15:12

ale zadania powiatu realizuje i PCPR i Organizator :)
~GOŚĆ

Napisano: 28 paź 2011, 15:49

Ale organizator nie ma tego w zadaniach, a nawet na logikę nie powinien mieć - wiec to na pewno nadal zadanie pcpr
~iwa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x