Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 paź 2011, 10:09

Mam pytanie w związku z pomocą rzeczową przyznawaną osobom usamodzielnianym. Otóż, zgodnie z rozporządzeniem pomoc rzeczową dla osób niepełnosprawnych m.in. w stopniu umiarkowanym przyznaje się w wysokości równoważnej 300 % podstawy tj. 4.941 zł. Na jaką kwotę wystawiacie decyzję w przypadku gdy wychowanek wykorzystał np. 4,939 zł?? Wiadomo,że nie da się zrealizować takiej pomocy co do grosza. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam:)
~Aleksandra

Napisano: 29 paź 2011, 13:27

na taka kwotę jaka jest w rozporzadzeniu, usamodzielniany może dać rachunek na większą kwotę np. 5000 zł. a my mu dajemy tyle ile się należy.
~pracownik socjalny

Napisano: 29 paź 2011, 13:46

zgadzam się z pracownikiem socjalnym, jednak mój klient praktycznie nie posiada na ten moment dochodów więc nie jest w stanie wyłożyć swoich pieniędzy. W mojej instytucji rzeczówka wygląda w taki sposób, że pracownik socjalny wychodzi z wychowankiem na \"zakupy\" i problem polega na tym, ze nie wiem na jaka kwotę wystawić decyzje skoro nie jestesmy w stanie wydac kwoty 4.941, którą określa rozporządzenie a minimalnie mniejsza????????????
~Aleksandra

Napisano: 01 lis 2011, 11:12

W tym roku przyznaliśmy 6 świadczeń na zagospodarowanie w wys. po 4941,- zł. Każde udało się rozliczyć co do grosza i nie było z tym jakichś szczególnych problemów. Wystarczy wyjaśnić w sklepie o co nam chodzi, jaką mamy kwotę i co można zrobić, żeby była na fakturze odpowiednia kwota. Zawsze sprzedawca może przyznać jakiś rabat lub dołozyć jakąś rzecz za kilka zł. Tym bardziej, że mówisz o różnicy rzędu 2 zł.
~mada

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x