nowa ustawa kontynuowanie nauki - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 09 lis 2011, 12:09

Mam pytanie jak w.g nowych przeopisów będziecie rozpatrywali przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki?
Chodzi mi o to, że dotychczas brało się pod uwagę dochód dziecka a od 1 stycznia 2012 już nie.
I teraz tak; wystęopuje do mnie z wnioskiem wychowanek, który w tym roku we wrześniu dostał odmowę ze względu na przewyższenie dochodu, a teraz od stycznia dochodu nie biorę pod uwagę więc mam mu przynać pomoc z tytułu kontynuowania nauki?
~aga

Napisano: 09 lis 2011, 12:23

wg mnie -najpierw należy rozpatrzeć czy to stare czy nowe zasady, w tym przypadku stare zasady, więc stosuje się dotychczasowe przepisy... Jakie są Wasze opinie?
~:)

Napisano: 09 lis 2011, 12:47

To wszystko jest bardzo niejasne. Ja byłam na dwóch szkoleniach z tą samą Panią z Ministerstwa. we wrześniu mówiła, że w stosunku do osób, którym została już wydana jakakolwiek decyzja w sprawie usamodzielnienia, nawet odmowna stosuje się cały czas przepisy stare. Ale już na szkoleniu w październiku mówiła że stare przepisy należy stosować w stosunku do osób którym została przyznana jakakolwiek pomoc związana z usamodzielnieniem, natomiast jeżeli została wydana decyzja odmowna np. w związku z przekroczeniem dochodu to jeżeli usamodzielniana złoży wniosek ponownie w styczniu to należy do niej stosować przepisy nowej ustawy. I bądź tu człowieku mądry :)
~grazka

Napisano: 09 lis 2011, 14:14

a jak nie złożył wniosku i nie dostał odmowy ale Indywidualny porgram już jest w trakcie realizacji bo np teraz jest w rodzinie do czasu ukończenia szkoły rozpoczętej przed 18r.ż. to co? na stare? na nowe?
~ela

Napisano: 09 lis 2011, 15:23

Pani z Ministerstwa mówiła że w takich przypadkach na nowe. Bo nie została jeszcze wydana żadna decyzja dotycząca usamodzielnienia czyli dotycząca pomocy na kontynuowanie nauki usamodzielnienie bądź zagospodarowanie
~grazka

Napisano: 09 lis 2011, 21:18

Po szkoleniu z Mazurkiewiczem uważam, że wszytkie decyzje obowiązują na czas na jaki zostały wydane i do tego czasu obowiązują. U nas wydajemy decyzje na k.n. na semestr i jak się skończą a dalej wychowankowie będa kontynuowac naukę to zastosujemy nowe zasady. Oczywiście dotyczy to wyłącznie tych z pow i rz. Stracą ci którzy byli w rz spokrewnionych poniżej 3 lat bo stracą uprawnienie do pomocy na k.n. i usamodz.
~An

Napisano: 10 lis 2011, 9:43

Świetnie, bo każdy szkoli inaczej a tak naprawdę nie wiadomo jakie postępowanie jest właściwe.
~grazka

Napisano: 10 lis 2011, 9:49

to dajecie odmowę tym co nie mają 3 lat pobytu w r.z. a dotej pory otrzymywali pomoc? To też trochę głupie i będą płacze i odwołania
~...

Napisano: 10 lis 2011, 14:10

ale przecież pomoc na kontynuowanie nauki przyznaje się na czas kontynuowania nauki, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25 r.ż. Więc jeżeli wy sobie wydaliście tylko na rok szkolny czy akademicki, to wasz problem a nie osoby usamodzielnianej. Moim zdaniem osoby te zostają na starych zasadach i nie ma tu nic do rzeczy, że decyzja im się skończyła, bo wy taką wydaliście. Osoby te wystąpią ponownie z wnioskiem i przyznacie na starych zasadach.
~pcpr

Napisano: 13 lis 2011, 21:30

Po szkoleniu z Andrzejewskim: pomoc na kontynuowanie nauki przyznaje się czas trwania roku szkolnego bądź akademickiego. Obecnie wydawane decyzje będą obowiązywać do 31.08 bądź 30.09.2012 r. A od nowego roku szkolnego bądź akademickiego nowa ustawa. Jeśli wychowanek zgodnie z nową ustawą utraci uprawnienia do kn to i tak na mocy decyzji z tego roku przez ten rok szkolny pomoc jeszcze dostanie. Przy wydanych decyzjach w br nie zmieniamy też kwoty na min. 500 zł. Dopiero w nowym roku szkolnym. Wychowankowie, którym dochód przekroczył i dostał odmowę to po 1.1 może złożyć wniosek ponownie i należy przyznać mu min. 500 zł od 1.1 do końca roku szkolnego/akademickiego (już po nowemu). W sumie to ma to jakiś sens. Szkoda tylko tych wychowanków, którzy po nowemu stracą uprawnienia do każdej pomocy a np. właśnie rozpoczęli studia.
~kaja

Strona 1 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x