Ma się nijak bo pan z ministerstwa, który udawał na spotkaniach bardzo mądrego, po zadaniu tego pytania się zamknął i powiedział, że odpowiedź będzie po 12.10 na stronach ministerstwa..... tylko coś nie mogę znaleźć.
Wysokość świadczeń wypłacanych od 01.01.2012r. na podstawie \"starych\" decyzji (z ust. o pomocy społ.) nie może być niższa; czyli jak zmienimy decyzje (mamy na to 3miesiące) to od nowej decyzji wydanej na podstawie ustawy o pieczy, będą przysługiwały nowe kwoty (dla takiego dziecka do 7roku życia w rodzinie zastępczej spokrewnionej 660)
ja tez z tym sobie nie moge poradzić tak samo zresztą jesli chodzi o orzeczenia o niepełnosprawnosci zazwyczaj takie dziecko dostawało 911,70 zł miesiecznie po wejsciu ustawy powinno w spokrewnionych z orzeczeniem dostawac 860 zł, i badz tu czlowieku madry :/
PCPR: tak; kwota 988,20 przysługuje na podstawie ust. o pomocy społecznej, jak ją uchylisz i wydasz nową (na podstawie ust. o pieczy ) to i kwoty się zmienią! a masz na uchylenie starych i wydanie nowych decyzji właśnie te 3 miesiące
Nie wiem skąd macie takie informacje, ja byłam na kilku szkoleniach i zawsze mówiono że pomoc dla rodzin zastępczych które są już ustanowione nie może być niższa niż wypłacana dotychczas. tzn jak zmienia się decyzję to kwota ma zostać taka sama lub wyższa, tylko decyzja będzie miała inną podstawę prawną, natomiast dla wszystkich rodzin rodzin które będą ustanawiane po 1 stycznia 2012 kwoty będą 660 dla spokrewnionych, 1000 dla niezawodowych + dodatki. Takie mam informacje ze szkoleń. ale to wszystko jest bardzo niejasne.