pomoc na kontynuowanie nauki a odbywanie kary pozbawienia wolności - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 lis 2011, 12:30

Mam pytanie, wychowanek rodziny zastępczej otrzymywał decyzją przyznaną pomoc pieniężną na kontynuowanie nauki. Od 1 września rozpoczął naukę w szkole na kolejnym poziomie kształcenia, jednakże z końcem września zrezygnował z nauki, gdyż dostał wezwanie do odbycia kary pozbawienia wolności. Napisał podanie, że po odbyciu kary (6 miesięcy) chce dalej kontynuować naukę. Czy w takim przypadku powinnam mu \"odmówić\" dalszej pomocy czy mogę \"zawiesić\" pomoc na kontynuowanie nauki?
~maja

Napisano: 08 lis 2011, 14:47

wg mnie - odmowa
~:)

Napisano: 11 lis 2011, 18:05

odmówić- art. 13 ustawy-osobie odbywajcej karę pozbawienia wolności nie przysługuje prawo do świadczeń z pomocy społecznej., jak wróci - przyznać, zawiesić- jak odbywa areszt :)Osobie tymczasowo aresztowanej zawiesza się prawo do świadczeń z pomocy społecznej. Za okres tymczasowego aresztowania nie udziela się świadczeń.
~włóczykijka

Napisano: 15 lis 2011, 16:45

~włóczykijka - mogłabym odmówić, a później na nowo przyznać jak wróci z Zakładu, gdybyśmy wystawiali decyzje na semestr czy rok szkolny, ale my wydajemy jedną do ukończenia 25 rż. Więc jak mu teraz odmówię, to nie ma już powrotu. Dlatego myślałam o zawieszeniu, zgodnie wyżej cytowanym art. 13 ustawy - pomoc nie przysługuje,ale mówi się też w ustawie, ze pomoc można zawiesić, ale nie \"trzeba\". co o tym sądzicie?

~maja

Napisano: 15 lis 2011, 16:48

to ostatnie zdanie błędnie napisałam, bo w ustawie jest zapis, że w tym przypadku pomocy pieniężnej można odmówić
~maja

Napisano: 15 lis 2011, 16:52

maja - dlaczego jeśli teraz odmówisz to nie bedziesz mogla ponownie przyznac jesli jego sytuacja ulegnie zmianie? u mnie tez wydajemy jedna decyzje na czas nauki, robimy odmowy, gdy są ku temu przesłanki, a gdy ktoś podejmuje ponownie nauke to wydajemy mu nowa decyzję
~pcpr

Napisano: 15 lis 2011, 17:04

my nigdy nie mieliśmy takiej sytuacji, mieliście już kontrole czy jakieś rozstrzygnięcia z sko w tej sprawie?? a może opinie prawnika??
~maja

Napisano: 16 lis 2011, 10:09

ja też robię tak jak pcpr
~grazka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x