kto płaci?
kto płaci?
Brat 40lat , zespół Downa i inne-opiekun w tej chwili matka 85lat.
Wolą matki jest by po jej śmierci syn trafił do dps. Czy siostra będzie musiała ponosić odpłatność za pobyt brata?
Wolą matki jest by po jej śmierci syn trafił do dps. Czy siostra będzie musiała ponosić odpłatność za pobyt brata?
Re: kto płaci?
Nawet jeśli weźmie po śmierci Babci opiekę prawną nad Darkiem?
Możesz mi polecić artykuł prawny, który popiera ten wariant ?
Możesz mi polecić artykuł prawny, który popiera ten wariant ?
to zależy jak babcia to napisze w testamencie ale wg,ustawy o pomocy społecznej siostra nie jest zobowiazana do alimentacji,może jedynie ze swojej dobrej woli uczestniczyć w kosztach odpłatnośći.
Jak to udowodnić? Gdyż ciągle Opieka Społeczna mówi, że to siostra musi opłacać pobyt brata w zakładzie, ponoć nawet konsultowali się z prawnikiem gminy, który mówi, że gmina nie zgodzi się na tak duże opłaty. A ja uważam, że gmina chyba nie ma wyjścia. Gdzie jest prawda?
Gmina nie ma racji siostra może tylko dobrowolnie dopłacać do pobytu brata w DPS.Ale gmina może założyć sprawę w sądzie o alimentację wtedy bedą spradzane dokładnie dochody ale nie zawsze sąd nakazuje opłatę.
I tu jest problem...bo siostra o której mowa ma dużo hektarów, które w teorii przynoszą wiele pieniędzy, a w praktyce wygląda to wręcz przeciwnie. Czy ten fakt może zaważyć na decyzji sądu?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
gaja nie zaplątaj sobie teraz tym główki babcia jeszcze żyję,a czas pokaże jak będzie w przyszłości.
Kasia
Tak:) Ale jej życzeniem jest oddanie Darka do zakładu i musimy to rozwiązać jak najszybciej, gdyż ona nie może zaznać spokoju. A chcę znać trochę teorii, by mi ktoś głupot nie wcisnął. Ale dziękuję:)
A babcia ma zgodę sądu na umieszczenie w dps Darka? jeśli nie ma to powinna o taką zgodę złożyć wnosek w sądzie rodzinnym. Wg ustawy obowiązek alkmentacyjny maja tylko krewni w lini prostej czyli wstępni, zstępni. Ci z lini bocznej moga dobrowolnie zadeklarować kwotę do wpłaty.
Oprócz kto płaci? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
opieka prawna
Praca socjalna w DPS
tzw \"urlop mieszkańca DPS\"
zgon mieszkańca
GOPS podważa akt woli o umieszczenie w DPS - co robić
zmiana odpłatności za DPS
zmiana sredniego kosztu utrzymania w dps
co dlaej robić
odpłatność za pobyt małoletniego dziecka w DPS
DOS
odpłatność rodziny za pobyt w dps
mąż zaufania