zgon mieszkańca

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~Dorota

zgon mieszkańca

Post autor: ~Dorota »

Dps pochował zmarłego mieszkańca (nie mającego rodziny), który pobierał zasiłek stały, sfinansował koszty pochówku. Czy o zwrot poniesionych kosztów może wnioskować go gminy?
~magda

Re: zgon mieszkańca

Post autor: ~magda »

wydaje mi sie ze tak Ale powinnas poszukac tego w aktach
~Pela

Post autor: ~Pela »

tak,do tej która wydawała zasiłek stały
~JJ

Post autor: ~JJ »

Finansuje DPS, żadnych zwrotów. Zgodnie z interpretacją MPiPS.
~deg

Post autor: ~deg »

dps powienien to zlecić pogrzeb opsowi ze swoego tetenu
~JJ

Nie ma tak. Niestety płaci dps - wcześniej też kombinowałem mając nawet za podparcie radców prawnych, lecz nasze ministerstwo zadecydowało, podesłało interpretację i koniec. Podaj adres email podeślę skan.
~aga

Post autor: ~aga »

Nie ma tak. Koszt pochówku osoby będącej w DPS i majacej zasiłek stały pokrywa DPS.
~lala

Post autor: ~lala »

u nas koszty pokrywa Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. Zawsze tak było.
~JJ

Może było ale się zmyło, ministerstwo (czyli jednostka nadrzędna Waszego ośrodka) dało wykładnię i po wszystkim. Wystarczy pismo z prośbą o wyjaśnienie do MPiPS, na pewno odpiszą. Ja już otrzymałem odpowiedź. Nie ma u was , u nas. Płaci DPS.
~iwona

Post autor: ~iwona »

JJ, czy możesz przesłać kopię tej interpretacji na adres: [email protected]? Dzięki
ODPOWIEDZ