kto ponosi odpłatność po 18 wobec ustawy o pieczy - Stare tematy

Strona 6 z 9    [ Posty: 81 ]

Napisano: 06 lut 2012, 18:48

pcpr! zgadza się pomieszali w przepisach a wychodzi na to samo, tylko pracy więcej.
Uważam że mamy kolejny problem proszę wypowiedzcie się w tej sprawie:
opłata rodziców biologicznych ma być tylko z ustawy o pieczy a zatem art. 193 dt świadczeń z art. 80 i 81 to z jakiego artykułu obciążycie rodzica którego dziecko przebywa w rodzinie zastępczej na starych zasadach z pomocy społecznej?
~no nie

Napisano: 09 lut 2012, 10:23

pcpr1 prześlij proszę interpretację o której piszesz na fax 84686-69-49 lub email: [email protected] bo ja zgadzam się z tym co tam jest napisane ale większość twierdzi inaczej żeby realizować tak jak ja uważam. Ja wysłałam już kilka zapytań do Ministerstwa w innych sprawach ale póki co nie mam odpowiedzi i obawiam że zanim odpowiedzą mi na zapytanie w tym temacie (o ile w ogóle odpowiedzą) to bardzo długo potrwa. Bardzo proszę jeżeli to możliwe POMÓŻ :)
~grazka

Napisano: 09 lut 2012, 17:38

ja również proszę,bo podobnie jak grażka czekam na interpretację, obiecuję że jak tylko dostanę to też się nią podzielę. pozdrawiam
~Ela

Napisano: 09 lut 2012, 17:39

aa i mój adres [email protected] lub fax 95/7428471
~Ela

Napisano: 09 lut 2012, 17:57

pcpr1 ja też bardzo proszę o przesłanie interpretacji [email protected]
~Gosik

Napisano: 10 lut 2012, 9:58

bardzo proszę o fax z interpretacją na nr: 24 35 547 50
~em

Napisano: 10 lut 2012, 10:03

pcpr1 - ja również poproszę o tę interpretację na fax 089 625 44 28.
Ja tez czekam na odpowiedzi, jak już będę miała to także się podzielę.
~Praco

Napisano: 10 lut 2012, 13:54

poproszę o interpretację tel./fax 89 625 44 28
~Praco

Napisano: 12 lut 2012, 12:13

Byłam w piątek na szkoleniu z Panią Napiórkowską z MPiPS. Potwierdziła to o czym pisałam wcześniej. Art. 193 ust. 4 oczywiście dotyczy rownież osób pełnoletnich pozostających w rodzinach zastępczych.
Jeśli chodzi o wywiady środowiskowe. U pełnoletnich wychowanków sprawa jest dość prosta i wywiad nie jest nam potrzebny.
Jeśli chodzi o rodziców biologicznych to Pani Napiórkowska twierdzi, że wywiadów nie robimy. Ale ja uważam, że wywiady możemy robić i ja zamierzam je robić, przynajmniej w niektórych przypadkach.
Ci, którzy twierdzą, że wywiadów nie robimy powołują się na kpa, które mówią o tym, że organ wydający decyzję jest zobowiązany do podjęcia wszelkich czynności niezbędnych do wyjaśnienia stanu faktycznego oraz do załatwienia sprawy. W tym celu powinien w sposób wyczerpujący zebrać i rozpatrzyć cały materiał dowodowy. Zgodnie z art. 75 kpa dowodem jest wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, w szczególności dokumenty, zeznania świadków, opinie biegłych, oględziny czy oświadczenia. Zastosowane tu sformułowanie \"w szczególności\" oznacza, że wymienione rodzaje dokumentów nie stanowią katalogu zamkniętego. Może być nim również wywiad. Wyobraźmy sobie taką sytuację. Wysyłam wezwanie do rodzica biologicznego, aby zgłosił się i dostarczył dokumenty w związku z postępowaniem o ustalenie odpłatności. Osoba nie zgłasza się. Ale jestem zobowiązana to wykonania wszystkich możliwych czynności, aby ustalić sytuację osoby, więc nie powinnam w tej sytuacji wydawać decyzji o pełnej odpłatności, ale podjąć inne działania np. wystąpić do innych urzędów (np. PUP, ZUS, KRUS, UG, pracodawca osoby, jeśli mam taką wiedzę) z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych. Jeśli nie mam niezbędnych danych to dlaczego w tej sytuacji nie mogę wystąpić do OPS o wywiad? Uważam, że mogę a nawet powinnam, aby nie zarzucono mi, że nie zrobiłam wszystkiego, żeby ustalić sytuację osoby. Mam zamiar trzymać się tego i występować o wywiady. Już pierwsze wnioski wysłałam. Powołuje się na art. 105 i art. 107 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej, w związku z odpowiednimi art. z kpa (m.in. art. 7, art. 75, art. 77, które zobowiązują nas do zgromadzenia wszystkich możliwych dokumentów). Pozdrawiam
~mada

Napisano: 12 lut 2012, 18:34

mada pozdrawiam!
~no nie

Strona 6 z 9    [ Posty: 81 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x