liczyć czy nie liczyć - oto jest pytanie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 lut 2015, 10:27

Gdzie mam szukać informacji komu liczyć C. O. a komu nie? Z początkiem tego roku przejęłam DM, koleżanka która prowadziła to wcześniej sama przyznała, że robiła to : "na czuja" i tym samym: liczyła w blokach, gdzie wydatki wpisywała spółdzielnia lub zarządca. W domach jednorodzinnych gdzie sami się ogrzewają i mają piec C.O. - nie liczyła. Powiedziała, że tam gdzie piec jest poza budynkiem (np. kotłownia) to liczymy, a tam gdzie piec w budynku to nie liczymy. Błagam niech ktoś oświeci mnie o co tu chodzi. Mam kilkanaście wniosków, gdzie ludzie wynajmują lokal (kamienice bądź budynki wielorodzinne) i najemca wpisuje w wydatkach centralne ogrzewanie (przeważnie 280-400 zł) a piec jest w budynku. Co robić ? Gdzie znajdę podstawę prawną ?
piko

Napisano: 13 lut 2015, 10:41

najprościej rzecz ujmując ryczał za brak CO naliczasz wtedy gdy do lokalu ciepło NIE JEST dostarczane z zewnętrznego źródła tzn, z ciepłowni
tam gdzie do lokalu ciepło dostarczane jest z ciepłowni przyjmujesz do wyliczenia dodatku opłatę za CO wynikającą z wydruku czynszu
brodafi

Napisano: 13 lut 2015, 10:47

rozporządzenie w sprawie dod. mieszk. par. 3.1 " jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, za wydatek.... i tak dalej/..
brodafi

Napisano: 13 lut 2015, 11:33

No to na chłopski rozum jak ktoś płaci komuś za ogrzewanie to nie liczymy ryczałtu a jak nie płaci za ogrzewanie to liczymy. Bardzo często ludzie mają własny piecyk który ogrzewa wszystkie pomieszczenia i oni to traktują jako CO ale niestety jest to ogrzewanie etażowe. CO jest wtedy jak pisze brodafi
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x