WITAM PROSZĘ O PODPOWIEDŹ JESTEM W TRAKCIE ZMIANY PROGRAMU DM i pewnie więcej takich kwiatków będę miała.Klientka złożyła za wcześnie wniosek na kolejny okres i przez to w m-cu lutym ma 2 dodatki jeden ze starej decyzji a następny przyznany nową decyzją. Dodatki jak na złość "poszły". Decyzja nie jest jeszcze prawomocna. Jak wyprostować ten błąd oficjalnie .Uchylić decyzję ale jaki art.
Oj, widać mocno zakręcona, że nawet do Kpa nie nadąża zaglądać
W wersji cyfrowej wystarczy uruchomić wyszukiwanie (ctrl+s), wpisać uchylenie i po paru enterach mamy właściwy rozdział. Mam ja poszukać???
No właśnie zwróciłam się do mądrych głów o pomoc a tu tylko ironia i rechot Chciałabym o podpowiedź jak można uchylić decyzję bez zgody strony lub wysyłania do II instancji. Nie potrzeuję gotowca tylko art. KPA Pomyślałam czy nie mogę zastosować art. 163
163 odpada.
moim zdaniem masz dwa wyjścia
1. poczekasz aż decyzja stanie się ostateczna, wezwiesz Stronę - przyjmiesz od niej oświadczenie ze zgodą, na uchylenie decyzji ( myślę , że Strona nie będzie robić problemów z uwagi na oczywistą oczywistość zdublowania się dodatku w jednym miesiącu) a jeżeli by się okazała cwaniakowata to wtedy rozwiązanie nr. 2
2. wysyłasz wniosek do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji z art 156 par. 1 pkt 3
w tym przypadku postępowanie wszczyna się już z urzędu art. 157 par. 2
a.... i jeszcze jedno : w przypadku rozwiązania nr 1 jeżeli wnioskodawca zgodzi się na taki obrót sprawy to możesz tą drugą decyzję uchylić tylko w części tzn. odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego na miesiąc luty natomiast na pozostałe 5 miesięcy przyznać świadczenie w wysokości jaka tam wyjdzie z wyliczeń . W uzasadnieniu takiej decyzji możesz powołać się na następujące rozstrzygnięcia Sądów :
"W wyniku analizy zebranego materiału dowodowego organ orzekający uznał, że dodatek mieszkaniowy może być przyznany za okres, w którym Strona wykazała, iż spełnia przesłanki ustawowe. Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy. Jedynie wyłącza on możliwość przyznania świadczenia na czas dłuższy niż 6 miesięcy. Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy. "
Chyba nie tędy droga. Bardziej trafne wydaje się ZAPRASZAĆ, prosić, tłumaczyć, apelować, błagać o litość. Ponadto jest to ryzykowne.
Jeśli już wybieramy ryzyko, to praktycznie równie dobrze można — bez takich ceregieli —skorzystać np. z art. 113, 154 czy 163 (opór strony wydaje się mniej prawdopodobny).