zdublowanie terminu DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 11 lut 2015, 12:25

WITAM PROSZĘ O PODPOWIEDŹ JESTEM W TRAKCIE ZMIANY PROGRAMU DM i pewnie więcej takich kwiatków będę miała.Klientka złożyła za wcześnie wniosek na kolejny okres i przez to w m-cu lutym ma 2 dodatki jeden ze starej decyzji a następny przyznany nową decyzją. Dodatki jak na złość "poszły". Decyzja nie jest jeszcze prawomocna. Jak wyprostować ten błąd oficjalnie .Uchylić decyzję ale jaki art. :?:
Zakręcona05

Napisano: 11 lut 2015, 18:25

Oj, widać mocno zakręcona, że nawet do Kpa nie nadąża zaglądać :D
W wersji cyfrowej wystarczy uruchomić wyszukiwanie (ctrl+s), wpisać uchylenie i po paru enterach mamy właściwy rozdział. Mam ja poszukać???
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 9:29

PCW ty nie szukaj przepisów ale od razu gotowca lepiej wyślij .......... :lol: :lol: :lol: :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 9:59

a na jakiej to podstawie można uchylić tą decyzję ? skoro jak podaje koleżanka Zakręcona decyzja nie stała się ostateczna?
brodafi

Napisano: 12 lut 2015, 10:05

poza tym, nawet gdy stanie się ostateczna potrzebna jest zgoda strony , bo bez zgody to niestety nic się nie da uchylić ...
brodafi

Napisano: 12 lut 2015, 10:38

No właśnie zwróciłam się do mądrych głów o pomoc a tu tylko ironia i rechot Chciałabym o podpowiedź jak można uchylić decyzję bez zgody strony lub wysyłania do II instancji. Nie potrzeuję gotowca tylko art. KPA Pomyślałam czy nie mogę zastosować art. 163 :?:
Zakręcona05

Napisano: 12 lut 2015, 11:56

163 odpada.
moim zdaniem masz dwa wyjścia
1. poczekasz aż decyzja stanie się ostateczna, wezwiesz Stronę - przyjmiesz od niej oświadczenie ze zgodą, na uchylenie decyzji ( myślę , że Strona nie będzie robić problemów z uwagi na oczywistą oczywistość zdublowania się dodatku w jednym miesiącu) a jeżeli by się okazała cwaniakowata to wtedy rozwiązanie nr. 2
2. wysyłasz wniosek do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji z art 156 par. 1 pkt 3
w tym przypadku postępowanie wszczyna się już z urzędu art. 157 par. 2

a.... i jeszcze jedno : w przypadku rozwiązania nr 1 jeżeli wnioskodawca zgodzi się na taki obrót sprawy to możesz tą drugą decyzję uchylić tylko w części tzn. odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego na miesiąc luty natomiast na pozostałe 5 miesięcy przyznać świadczenie w wysokości jaka tam wyjdzie z wyliczeń . W uzasadnieniu takiej decyzji możesz powołać się na następujące rozstrzygnięcia Sądów :

"W wyniku analizy zebranego materiału dowodowego organ orzekający uznał, że dodatek mieszkaniowy może być przyznany za okres, w którym Strona wykazała, iż spełnia przesłanki ustawowe. Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy. Jedynie wyłącza on możliwość przyznania świadczenia na czas dłuższy niż 6 miesięcy. Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy. "
brodafi

Napisano: 12 lut 2015, 13:00

Dziękuję brodafi :D
Zakręcona05

Napisano: 14 lut 2015, 22:25

Zgadzam się, ale tylko z wariantem 2.
brodafi pisze:1. ... wezwiesz Stronę ...
Chyba nie tędy droga. Bardziej trafne wydaje się ZAPRASZAĆ, prosić, tłumaczyć, apelować, błagać o litość. Ponadto jest to ryzykowne.
Jeśli już wybieramy ryzyko, to praktycznie równie dobrze można — bez takich ceregieli —skorzystać np. z art. 113, 154 czy 163 (opór strony wydaje się mniej prawdopodobny).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 lut 2015, 9:11

PCW , pocieszny jesteś , można Cię łyżkami jeść .... :mrgreen:
brodafi

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x