Mam 2 sytuacje i chciałabym potwierdzić czy dobrze myślę:
1. Pani składa teraz wniosek na dodatek mieszkaniowy, z przedstawionych dokumentów wynika iż ma umowę najmu lokalu socjalnego, zawartą w 2014r. na czas określony tj. do 5 maja 2015. Więc jeśli spełnia wszystkie wymogi i decyzja w tym przypadku będzie przyznająca, to powinnam ją wydać do maja włącznie bo przecież ma jeszcze tytuł do 5? Mimo że wypłaty są koło 10 dnia? Rozumiem, że wtedy traci tytuł prawny, pewnie nie zostanie eksmitowana z tego mieszkania więc jej przedłużą tzn, że znów będzie musiała przyjść i złożyć nowy wniosek? Czy tak jest najbezpieczniej postąpić w tej sytuacji?
2. Osoba ma w umowie najmu wyliczony czynsz który np. wynosi 30 zł, następnie przynosząc wniosek podpisany przez zarządce ma wpisane w czynszu i opłacie eksploatacyjnej 50 coś zł. W styczniu przysłali jej również fakturę za czynsz w której było to 30zł. Tzn, że powinnam zasugerować się tym co wpisał mi zarządca we wniosku, bo policzył dodatkowo opłatę eksploatacyjną? Niby łatwa sytuacja, ale zawsze miałam przypadki, że ta kwota czynszu z umowy była taka sama jaką wpisał zarządca we wniosku.
Serdecznie pozdrawiam,
Weronika