Sytuacje - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 lut 2015, 12:28

Mam 2 sytuacje i chciałabym potwierdzić czy dobrze myślę:

1. Pani składa teraz wniosek na dodatek mieszkaniowy, z przedstawionych dokumentów wynika iż ma umowę najmu lokalu socjalnego, zawartą w 2014r. na czas określony tj. do 5 maja 2015. Więc jeśli spełnia wszystkie wymogi i decyzja w tym przypadku będzie przyznająca, to powinnam ją wydać do maja włącznie bo przecież ma jeszcze tytuł do 5? Mimo że wypłaty są koło 10 dnia? Rozumiem, że wtedy traci tytuł prawny, pewnie nie zostanie eksmitowana z tego mieszkania więc jej przedłużą tzn, że znów będzie musiała przyjść i złożyć nowy wniosek? Czy tak jest najbezpieczniej postąpić w tej sytuacji?

2. Osoba ma w umowie najmu wyliczony czynsz który np. wynosi 30 zł, następnie przynosząc wniosek podpisany przez zarządce ma wpisane w czynszu i opłacie eksploatacyjnej 50 coś zł. W styczniu przysłali jej również fakturę za czynsz w której było to 30zł. Tzn, że powinnam zasugerować się tym co wpisał mi zarządca we wniosku, bo policzył dodatkowo opłatę eksploatacyjną? Niby łatwa sytuacja, ale zawsze miałam przypadki, że ta kwota czynszu z umowy była taka sama jaką wpisał zarządca we wniosku.

Serdecznie pozdrawiam,
Weronika
weronikasz

Napisano: 11 lut 2015, 20:42

1. Ja trzymam się 6 miesięcy jak w ustawie. Umowę zaś w każdej chwili mogą strony zmienić.

2. Nie bardzo rozumiem, a taki przypadek jest do wyjaśnienia W JAKIEJ wysokości powinien być potwierdzony czynsz, a wcześniej CO w tym zakresie powinno być potwierdzone. Tu uwaga: przez czynsz często rozumie się co innego niż w rozumieniu ustawy. Polecam przestudiowanie pojęcia czynszu w ustawie o ochronie praw lokatorów.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 9:22

Ad. 1
Zgodnie z wyrokiem WSA w Gliwicach z dnia 01.04.2008 r. sygn. akt IV SA/GI 1123/07 zawarty w przepisie art.7 ust.5 zwrot ”przyznaje się na okres 6 miesięcy” statuuje jedynie zasadę, ustalając okres dodatku niejako maksymalny, natomiast nie precyzując możliwości ani niemożliwości przyznania go za okres krótszy
i dalej ...
(...) Zgodnie z utrwaloną regułą wnioskowania stosowaną podczas procesu dokonywania wykładni norm prawnych, jeżeli można coś więcej to można i mniej (argumentum a maiori ad minus). Dlatego dopuszczalne jest przyznanie dodatku na okres krótszy niż 6 miesięcy i odmowa za dalszy. Zgodnie z treścią wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 11.10.2006 r. sygn. akt I OSK 1383/05 organ przyznaje świadczenie za okres, za który spełnione są przesłanki i odmawia za pozostały, bo jest ono podzielne i nie musi obejmować zawsze 6 miesięcy.
brodafix

Napisano: 12 lut 2015, 9:30

Ad.2
kwota z wydruku czynszu winna być taka sama jak na wniosku
brodafi

Napisano: 18 lut 2015, 9:45

No dobrze, ale skoro zarządca we wniosku wpisał inaczej? to czy nie powinnam sugerować się tym co on wpisał? Być może właśnie tej osobie były dokonywane jakieś niewielkie remonty i zostało to wliczone? Dlatego ten czynsz i opłata eksploatacyjna jest wyższa?

Jeśli chodzi o pierwszą sytuację to jeśli zrobię tak jak napisał PCW że wydam na 6 miesięcy to skąd mam pewność że ta osoba załatwi sobie sprawę związaną z podpisaniem nowej umowy? Niestety ale mam styczność z osobami, która raczej nie są skłonne do załatwiania różnego rodzaju spraw. Być może zarządca sam się odezwie by załatwić z nim tą sprawę, no ale skąd mam mieć pewność że załatwią to do 05.05.2015, jeśli okaże się, że później to przecież on straci ten tytuł prawny?

Jeśli dobrze zrozumiałam brodafix to wtedy mam wydać mu 2 decyzje: 1 przyznającą na okres od marca do maja włącznie czy bez maja i do kwietnia? Oraz drugą decyzję odmowną na pozostałe miesiące z uzasadnieniem, że tytuł prawny ma tylko do 05.05??
weronikasz

Napisano: 18 lut 2015, 10:39

wydajesz 1 decyzję, w której przyznajesz dodatek za te miesiące gdzie spełnia warunki oraz odmawiasz na okres gdzie nie ma tytułu prawnego .
Wnioskodawca nic nie traci, ponieważ dostanie dodatek na 2 miesiące od marca do kwietnia, a odmawiasz na okres od maja do sierpnia. Następnie przyjdzie i złoży kolejny wniosek pod koniec kwietnia ( a nową umowę najmu doręczy na początku maja )Wydasz decyzję w maju i w ten sposób zazębią się okresy przyznanego świadczenia.
brodafi

Napisano: 18 lut 2015, 10:46

masz przyjąć wydatki, które obowiązują w miesiącu , w którym składany jest wniosek ! patrz pkt 12 na wniosku i masz do tego punktu legendę ,że tak powiem ( ***) "miesiąc w którym złożony jest wniosek"
na logikę opłaty w miesiącu (w który został złożony wniosek) nie mogą się różnić ponieważ zarządca na wniosku potwierdza tą sama kwotę która wynika z zestawienia opłat tzw. wydruku czynszu ( zwał jak zwał)
brodafi

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x