Litwo, otrząśnij się - HYdE PaRK

Strona 2 z 5    [ Posty: 48 ]

Napisano: 12 kwie 2015, 15:26

Wadą tego wszystkiego jest to że niemal wszystkim można zarządzać z poziomu komputera i fotela. Będę miał krzywe plecy i hemoroidy. Dlatego właśnie na rowerku sobie jeżdżę. Jezioro niedaleko:)
Jak widzisz prawdziwi Polacy lubią tylko siebie. Nienawidzą Ukraińców (bo UPA), Rosji (bo Katyń i Smoleńsk), Niemców (bo holocaust), żydów (bo cwaniaki), arabów/muzułmanów (bo terroryści), Litwinów (bo... coś tam nam kiedyś zrobili).
Ares

Napisano: 12 kwie 2015, 15:45

ja z kolei mało siedzę. Biegam jak opętana.... Na rowerze słabo jeżdżę, fatalnie wręcz.
Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bardzo szkoda.

ps.jezioro na Śląsku ? To tam są jeziora?
Emilii

Napisano: 12 kwie 2015, 15:51

Emilko nie wszędzie są kopalnie, gorzkie dymy i gęsta zabudowa:)
Jezior, stawów i zielonych plam na mapie regionu jest wiele.
Ares

Napisano: 12 kwie 2015, 15:53

czyli ..gdzie są takie miejsca ;)
Emilii

Napisano: 12 kwie 2015, 16:00

W prawie każdej małej gminie poza strefami ekonomicznymi. Nie muszą to być jeziora. Mnie wystarczą lasy, parki, rozlewiska.
Ares

Napisano: 12 kwie 2015, 16:17

no dobrze, ja rozumiem, że w każej gminie ..ale gdzie konkretnie są takie miejsca: czyli lasy, parki i rozlewiska na Śląsku. ?
emillii

Napisano: 12 kwie 2015, 16:22

Swoich okolic ci nie zdradze bo toczący pianę socjalni przyjdą po mnie z widłami i egzorcystą.
Ares

Napisano: 12 kwie 2015, 16:40

Ty cwana bestio;)
Spoko. Odpuszczam.
Pomóż mi. Piszę pracę z przemocy i w międzyczasie zerkam na HP. Co byś włożył do modelu przeciwdziałania przemocy w rodzinie w swojej gminie? Jaki nowy typ usług, rodzaj rozwiązań innowacyjnych byś zaproponował, żeby pomoc była skuteczniejsza... To musi być coś innego niż standardy obecnie obowiązujące.
Mam tzw "Niebieski pokój" w GOPS, mam usługi w miejscu zamieszkania : psycholog, AR, pedagog rodzinny, mam telefon dla dzieci " Help" przy GOPS, mam warsztaty dla młodzieży i seniorów , treningi zastępowania agresji, mam szkołę dla młodych zbuntowanych, często agresywnych rodzciów..
co ty na to ??
Emilii

Napisano: 12 kwie 2015, 17:17

Wygląda OK. Kompleksowo.
Wydaje mi się że im mniej urzędników w środowisku przemocowym tym lepiej. Gdyby mnie obił mąż i potrzebował(a)bym pomocy cenił(a)bym prywatność i spokój. Wkurzył(a)bym się gdyby wpadł do mnie najpierw socjalny, potem asystent, potem kurator, dzielnicowy a po tym wszystkim musiał(a)bym iśc jeszcze do psychologa. Trzeba się spróbować postawić w sytuacji bitej, poniżonej ofiary.
Oddzielenie ofiary od sprawcy (wymagany pośpiech), pomoc w załatwieniu spraw urzędowych a potem wsparcie finansowe jeśli jest konieczne i psychologiczne.
Inaczej będzie się pracowało z małymi dziećmi a inaczej z kumatymi nastolatkami.
Ta szkółka dla młodych gniewnych to fajny pomysł pod warunkiem że będzie się do nich mówiło ludzkim głosem. Na taką młodzież dobrze wpływają spotkania z nawróconymi więźniami albo ćpunami. Więcej zdziałają niż sztywny urzędas mający wbitą do łba nudną teorię.
Ludzie się zmieniają na lepsze wtedy kiedy spotykają kogoś podobnie doświadczonego i przy tym charyzmatycznego. W kimś takim odnajdują autorytet. Trzeba im też wyjaśnić (używając mocnych słów) co stracą jeśli się nie zmienią. Każdemu na czymś przecież zależy. Warto też Emilko pomyśleć o zajęciach sportowych. Wysiłek fizyczny zabija agresję. Pozwala rozładować stres.

Nie wiem czy pomogłem.
Ogólnie interesujące cię usługi nie powinny być "papierowe" (testy, formularze, przepytywanie itp). Wszystko powinno czerpać z życia. Ofiary przemocy potrzebują ciepła, empatii, zrozumienia, prywatności, kumpla, prostych wskazówek, dowartościowania. Biurokrację ogranicz do minimum.
Ares

Napisano: 12 kwie 2015, 18:21

dziękuję. Moje pomysły nie mogą zostać na papierze. Muszę podać też źródło środków na realizcję tych zadań- mają być wdrożone w życie.
Biorę pod uwagę to co napisałeś o" rzeszy odwiedzających specjalistów "- to dla mnie ważna wskazówka.Dlatego dobrze będzie jeśli koordynator będzie miał za zadanie przydzielić rodzinie specjalistę, który jest niezbędny w danej chwili. Ograniczyć do min spowiedników pozostałych. Na szkole zależy mi najbardziej, zajęcia warsztatowe połączone ze sportowymi.
Dzięki.
Emilii

Strona 2 z 5    [ Posty: 48 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x