Witam,
Bardzo proszę o pomoc jestem zatrudniona na umowę o zastępstwo za koleżankę która jest na urlopie macierzyńskim do marca 2015r. ja tez jestem w ciąży termin porodu to luty 2015r. Czy należy mi się roczny macierzyński? i czy mogę iść na L4? czy to ma jakieś znaczenie? Bardzo proszę o pomoc
macierzyński
Re: macierzyński
Witam,
Możesz iść na L-4,
umowa ulega rozwiązaniu z dniem do kiedy była zawarta.
Zakład wypłaci zasiłek macierzyński do do momentu rozwiązania umowy a następnie przekaże dokumentację do ZUS, który będzie kontynuował wypłatę zasiłku macierzyńskiego
Ponadto urlop macierzyński będziesz miała tylko w trakcie trwania zatrudnienia, a zasiłek bedzie wypłacany przez rok jeżeli tak zadeklarujesz we wniosku.
Możesz iść na L-4,
umowa ulega rozwiązaniu z dniem do kiedy była zawarta.
Zakład wypłaci zasiłek macierzyński do do momentu rozwiązania umowy a następnie przekaże dokumentację do ZUS, który będzie kontynuował wypłatę zasiłku macierzyńskiego
Ponadto urlop macierzyński będziesz miała tylko w trakcie trwania zatrudnienia, a zasiłek bedzie wypłacany przez rok jeżeli tak zadeklarujesz we wniosku.
I nie ma znaczenia że to umowa na zastępstwo? bo powiedzieli mi że przy takiej umowie nic się nie należy chodzi mi o macierzyński
należy się macierzyński, tylko zakład musi przekazać dokumentację do ZUSu i nie ma znaczenia że była to umowa na zastępstwo.
Jeżeli chcesz to przejdź się do najbliższej placówki ZUS i tam udzielą Ci informacji:-)
Jeżeli chcesz to przejdź się do najbliższej placówki ZUS i tam udzielą Ci informacji:-)
Oprócz macierzyński - Kadry przeczytaj również:
świadczenie zdr. 90 dni
wyrównanie dodatku stażowego po macierzyńskim
staż pracy a staż z UP
z zastepstwa na umowa o prace
urlop macierzyński a urlop socjalny
zatr. osoby niepełnosprawnej
świadczenie rehabilitacyjne
nagroda jubileuszowa
urlop wypoczynkowy
nagroda jubileuszowa
umowa zlecenie