wyrównanie dodatku stażowego po macierzyńskim

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
AniaS@

wyrównanie dodatku stażowego po macierzyńskim

Post autor: AniaS@ »

Witam, pracownica wraca z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego w dniu 26.08.2014. W dniu 01.10.2013 nabyła prawo do dodatku stażowego w wysokości 5%. Czy teraz mam jej wypłacić wyrównanie dodatku za okres 10.2013-07.2014, ( za 08.2014 już normalnie przy wypłacie)?
ircia

Re: wyrównanie dodatku stażowego po macierzyńskim

Post autor: ircia »

nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz wyrównywać, przecież na urlopie pracownik nie świadczy pracy, nie pobiera wynagrodzenia, od czego to liczyć? Ja nigdy na urlopie nie płacilam dod. stazowego, wliczam go do podstawy zasiłku macierzyńskiego. W twoim przypadku uważam, że pracownica nabyła prawo do 5% z chwila powrotu z urlopu tj z dn 26.08.
Łucja

Post autor: Łucja »

Miałam podobny problem. Ircia wliczyłaś do podstawy zasiłku wyższy dodatek stażowy z chwilą nabycia uprawnienia przez pracownika? Czy przez cały urlop macierzyński i rodzicielski stosowałaś jednakową podstawę?
ircia

Post autor: ircia »

stosowałam tą samą podstawę
ODPOWIEDZ