Pielęgniarka środowiskowa będąc w terenie otrzymała informację o podejrzeniu stosowania przemocy matki wobec swojej 20- letniej córki. Dokładniej to poinformowali ją o tym dziadkowie dziewczyny. Pielęgniarka niezwłocznie zadzwoniła do GOPS, rozkazując pracownikowi natychmiastowy przyjazd. Powiedziałam jej, że to ona powzięła informację o przemocy i niech wypełni NK cz. A i prześle do ZI, na co pani pielęgniarka oświadczyła, że ona nie będzie niczego wypełniała, ona to zgłasza \"opiekunowi społecznemu\" i koniec. Jak wytłumaczyc, że służba zdrowia ma także obowiązek wypełniania NK?
coraz częściej zachowanie mojego otoczenia utwierdza mnie w przekonaniu, że tylko OPS i Policja ma jakiekolwiek pojęcie \"o co chodzi jakby\"
Ja bym pojechał i na osobności bez świadków poinformował Panią o tym, że jeżeli nie wypełni swojego obowiązku ustawowego to nakopię jej w niereformowalną d..ę
Pracownicy socjalni wszystko piszą i jeżdżą na wizyty a policja tylko karty znosi a reszta podpisuje gotowe protokoły i łaskę robi jak się pojawi raz na pół roku, wszyscy maja w nosie bo robią to gratis tylko p. socjalni nie mogą sobie odpuścić chociaż też nic z tego nie mają - no bo komuś musi się potem dostać jak coś pójdzie nie tak
dodatkowe zadanie związane z ZI - zero dodatkowego wynagrodzenia a cała odpowiedzialność spada na ops
- nie wiem komu ten twór służy, ale ja się niedługo wykończę:
moje obowiązki zaniedbuję, bo nie mam chwili, by czegoś nie załatwiać z przemocą ( sprawy w sądzie, pisanie wniosków do prokuratury, sądu i innych instytucji, wizyty na oddziale psychiatrycznym itp..............
pracuje tylko ops, inni przychodą na kawkę, właściwie to są zbędni członkowie......