Witam, mam pytanie.
Od stycznia podniosła się wysokość najniższej krajowej. Na umowie mam 1700 (brutto), do tego dodatek 250 za wywiady, co daje mi wynagrodzenie w wysokości ok. 1370 zł na rękę. Nie dostałam żadnego aneksu, w naszym OPS nie planuje się podwyżki.
Czy kierownik ma rację działając w ten sposób, że dodatek wlicza do podstawy i w ten sposób unika konieczności podwyższania wynagrodzenia? Działając w taki sposób nigdy nie doczekam podwyżki...
Najniższa krajowa a dodatek za pracę w terenie
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Najniższa krajowa a dodatek za pracę w terenie
niestety tak to jest w pomocy społecznej smutne to ale gdyby była możliwość innej pracy dużo osób nie zastanawiałoby się nad zmianą
Popytaj prawnika bo "dodatek" należy nam się jako coś dodatkowego do wynagrodzenia. Zastanawiam się czy powyższa sytuacja jest zgodna z Konstytucją RP 

-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Myślę o tym w ten sam sposób, ale aż strach poruszać temat...
O wiele łatwiej walczy się o prawa klientów niż o swoje. A na tekst pt. "Pani to zarabia trzy tysiące, a ja mam grosze!" już dawno przestałam się uśmiechać, pozostaje tylko zażenowanie.

O wiele łatwiej walczy się o prawa klientów niż o swoje. A na tekst pt. "Pani to zarabia trzy tysiące, a ja mam grosze!" już dawno przestałam się uśmiechać, pozostaje tylko zażenowanie.
Trzeba nie źle się naszukać aby znaleźć OPS gdzie płacą trochę lepiej, zależy też czy miasto jest bogate. Pomoc społeczna w Polsce jest traktowana jak administracja, to zaniedbania systemowe do tego doprowadziły. Zobaczymy czy coś będzie zmieniać się na lepsze, choć wątpię czy warto dalej pracować w tym zawodzie ....
Oprócz Najniższa krajowa a dodatek za pracę w terenie - Kadry przeczytaj również:
Urlop przy pierwszej pracy
Emerytura a jubileuszówka
urlop
Świadczenia z funduszu socjalnego
nadpłata składek w ZUS z tyt. przekroczenia rocznej podstawy
ryczałt a kup
emerytura
roczna informacja o stanie zatrudnienia osób niepełnosprawny
praca na roli a wysługa lat za pracę
13-stka a macierzyński
dwie listy płac w miesiacu a koszty uzyskania przychodu
Informacja roczna.....