praca na roli a wysługa lat za pracę
praca na roli a wysługa lat za pracę
Czy osobie, która pomagała rodzicom po 1983r w gospodarstwie rolnym można wliczyć do wysługi lat prace w gospodarstwie rolnym. Czy ma wpływ ubezpieczenie rodziców w tamtych latach(gdzie byli ubezpieczeni). Proszę o pomoc, a jeśli ktoś zna przepisy na ten temat to bym była bardzo wdzięczna
Re: praca na roli a wysługa lat za pracę
Mam doliczoną do wysługi pracę w gospodarstwie rolnym rodziców. Moi rodzice nigdy nie byli ubezpieczeni w KRUS - byli tzw dwuzawodowcami. Pracę w gospodarstwie doliczono mi za okres 1990-1994. Warunkiem doliczenia jest przejęcie gospodarstwa rolnego - obecnie jestem jego właścicielem. Radca prawny wydał opinię w tej sprawie.
Do KARMEL. Czy radca prawny wydając Ci opinię oparł się na jakieś przepisy, jeśli tak czy mógłbyś mi napisać, bo mój radca nie chce mi zaliczyć, każe przynieść zaświadczenie z krusu, a mi chodzi o lata 1996-2002 Będę bardzo wdzięczna.
PODSTAWA PRAWNA OPINII
ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczeniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym pracowniczego stażu pracy ( Dz. U Nr 54 poz. 310 ) - art. 1 ust. 1 pkt 3 nie sprawdzałam czy jest to obowiązujący przepis ( opinia była wystawiona w 2009 r. )
§ 11 i § 12 roz. RM z 2.08.2005 r. w sprawie zasad wynagradzania .... ( Dz. U. Nr 146 poz. 1223 ze zm )
art. 6 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
(do wydania opinii potrzebne były zeznania dwóch świadków potwierdzających pracę w gospodarstwie rolnym rodziców, akt notarialny o przejęciu gospodarstwa). Trzeba udokumentować, że nie korzystało się w tym czasie z pobytu w internacie szkoły.
ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczeniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym pracowniczego stażu pracy ( Dz. U Nr 54 poz. 310 ) - art. 1 ust. 1 pkt 3 nie sprawdzałam czy jest to obowiązujący przepis ( opinia była wystawiona w 2009 r. )
§ 11 i § 12 roz. RM z 2.08.2005 r. w sprawie zasad wynagradzania .... ( Dz. U. Nr 146 poz. 1223 ze zm )
art. 6 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
(do wydania opinii potrzebne były zeznania dwóch świadków potwierdzających pracę w gospodarstwie rolnym rodziców, akt notarialny o przejęciu gospodarstwa). Trzeba udokumentować, że nie korzystało się w tym czasie z pobytu w internacie szkoły.
a jezeli ja jestem urodzona w 1979 roku czy tez moge zaliczyc jakies lata pracy na roli u rodziców lub dziadków. zaznaczam że w tym roku przejełam gospodarstwo rolne w części
a może ja mogę?
w 1990 moja mama miała przepisaną ziemię od ojca i jej brat tez+ siedlisko. Czy mogę zaliczyć pracę na roli po 18 r.ż. u mamy?
w 1990 moja mama miała przepisaną ziemię od ojca i jej brat tez+ siedlisko. Czy mogę zaliczyć pracę na roli po 18 r.ż. u mamy?
a jeśli miałam ziemie na siebie i byłam ubezpieczona w KRUS to wystarczy mi zaśw z KRUS czy muszę mieć coś jeszcze do akt?
Oprócz praca na roli a wysługa lat za pracę - Kadry przeczytaj również:
Emerytura a jubileuszówka
urlop
Świadczenia z funduszu socjalnego
nadpłata składek w ZUS z tyt. przekroczenia rocznej podstawy
ryczałt a kup
emerytura
roczna informacja o stanie zatrudnienia osób niepełnosprawny
Najniższa krajowa a dodatek za pracę w terenie
13-stka a macierzyński
dwie listy płac w miesiacu a koszty uzyskania przychodu
Informacja roczna.....