praca na roli a wysługa lat za pracę

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
555555555

praca na roli a wysługa lat za pracę

Post autor: 555555555 »

Czy osobie, która pomagała rodzicom po 1983r w gospodarstwie rolnym można wliczyć do wysługi lat prace w gospodarstwie rolnym. Czy ma wpływ ubezpieczenie rodziców w tamtych latach(gdzie byli ubezpieczeni). Proszę o pomoc, a jeśli ktoś zna przepisy na ten temat to bym była bardzo wdzięczna
kasia 12

Re: praca na roli a wysługa lat za pracę

Post autor: kasia 12 »

ponawiam pytanie
karmel

Post autor: karmel »

Mam doliczoną do wysługi pracę w gospodarstwie rolnym rodziców. Moi rodzice nigdy nie byli ubezpieczeni w KRUS - byli tzw dwuzawodowcami. Pracę w gospodarstwie doliczono mi za okres 1990-1994. Warunkiem doliczenia jest przejęcie gospodarstwa rolnego - obecnie jestem jego właścicielem. Radca prawny wydał opinię w tej sprawie.
555555555

Post autor: 555555555 »

Do KARMEL. Czy radca prawny wydając Ci opinię oparł się na jakieś przepisy, jeśli tak czy mógłbyś mi napisać, bo mój radca nie chce mi zaliczyć, każe przynieść zaświadczenie z krusu, a mi chodzi o lata 1996-2002 Będę bardzo wdzięczna.
Karmel

Post autor: Karmel »

PODSTAWA PRAWNA OPINII
ustawa z dnia 20 lipca 1990 r. o wliczeniu okresów pracy w indywidualnym gospodarstwie rolnym pracowniczego stażu pracy ( Dz. U Nr 54 poz. 310 ) - art. 1 ust. 1 pkt 3 nie sprawdzałam czy jest to obowiązujący przepis ( opinia była wystawiona w 2009 r. )
§ 11 i § 12 roz. RM z 2.08.2005 r. w sprawie zasad wynagradzania .... ( Dz. U. Nr 146 poz. 1223 ze zm )
art. 6 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników
(do wydania opinii potrzebne były zeznania dwóch świadków potwierdzających pracę w gospodarstwie rolnym rodziców, akt notarialny o przejęciu gospodarstwa). Trzeba udokumentować, że nie korzystało się w tym czasie z pobytu w internacie szkoły.
alina999

Post autor: alina999 »

Dz.U. z 1990 r. Nr. 54 poz.310
kasiaaaaa

Post autor: kasiaaaaa »

a jezeli ja jestem urodzona w 1979 roku czy tez moge zaliczyc jakies lata pracy na roli u rodziców lub dziadków. zaznaczam że w tym roku przejełam gospodarstwo rolne w części
karmel

Post autor: karmel »

możesz doliczyć
olaola

Post autor: olaola »

a może ja mogę?
w 1990 moja mama miała przepisaną ziemię od ojca i jej brat tez+ siedlisko. Czy mogę zaliczyć pracę na roli po 18 r.ż. u mamy?
kalina

Post autor: kalina »

a jeśli miałam ziemie na siebie i byłam ubezpieczona w KRUS to wystarczy mi zaśw z KRUS czy muszę mieć coś jeszcze do akt?
ODPOWIEDZ